Brink 4 - Assen
Volg ons
Waardeel 2025-2

Waardeel 2025-2

En toen was daar ineens de TT
Zoektocht naar een verzwegen familielid
Remedies tegen hondsdolheid
Rechte beken
De bakfiets van bakker Drost
Nieuwe kennisbank online

Uitgelicht: rechte beken
Wat jammer dat al die Drentse beken met de ruilverkavelingen zijn rechtgetrokken, wordt vaak gezegd. Maar niets is minder waar. Verreweg de meeste Drentse beken werden juist niet als onderdeel van een ruilverkaveling genormaliseerd. Waarom, wanneer en hoe gebeurde dat dan wel?

In de Drentse archieven vinden we de eerste ingrijpende grootscheepse plannen al in de jaren 1880-1893 voor het Peizerdiep, de Hunze, de Oude Vaart en de Reest. Een grote impuls voor het normaliseren van de beken was de oprichting van het Drentse Rivierenbureau in 1919. Op topografische kaarten uit de jaren dertig van de vorige eeuw is het rechttrekken goed te zien, inclusief de afgesneden dode meanders in de nog niet ruilverkavelde beekdalen. Een snelle waterafvoer en het voorkomen van wateroverlast waren destijds de belangrijkste reden voor de normalisatie.

De meeste plannen van het Rivierenbureau werden uitgevoerd, maar andere weer niet. Dat was afhankelijk van de bestuurskracht en het draagvlak in een gebied. Ook een aantrekkelijke financiering voor de betrokken boeren, met relatief veel subsidie uit Den Haag, speelde een rol. Een andere factor was de aanwezigheid van een nieuw waterschap in een gebied of juist het ontbreken van een waterschap. Natuurbescherming speelde destijds geen rol. Of een beek een grens vormde, was evenmin doorslaggevend. De Reest, op de grens met Overijssel, is bijvoorbeeld niet rechtgetrokken. De reden daarvoor was dat deze stroom onder geen enkel waterschap viel.

Het hele artikel kunt u lezen in Waardeel 2025-2.