Nieuwe Drentse Volksalmanak 2024
Toerisme in Drenthe, vrouwen achter de camera, opmerkelijke boeken van Coenraad Wolter Ellents, vrouwen aan de bedelstaf en tal van andere onderwerpen komen aan bod in de nieuwste editie van dit jaarboek voor geschiedenis en archeologie. De inhoud van deze editie is:
Catalogus van opmerkelijke boeken ─ De nalatenschap van Coenraad Wolter Ellents
Kees Torreman
Drentse vrouwlu aan de bedelstaf ─ Bedelaressen uit Drenthe in de bedelaarsgestichten 1822-1928
Vincent Tassenaar
Vrouwen achter de camera ─ De eerste fotografes in Drenthe, circa 1880-1920
Mark Goslinga
Een dunne lijn ─ Twee Zuidoost-Drentse jongens die aan weerszijden van het front sneuvelden: Gradus Dik en Johann Berken
Tonny Dijck
Ruimte voor recreatie ─ Hoe Drenthe toeristische wildgroei binnen de perken hield
Bernhard Hanskamp
Uit Aken en omgeving ─ Artefacten van Lousberg-vuursteen uit Drenthe
Jaap R. Beuker, Erik Drenth en Hans de Kruyk
Karolingische muntschatten in Drenthe II ─ ‘Zuidbarge 1860’, ‘Zuidlaren 1860’, ‘Emmen 1871’ en ‘Dalen 1877’
Wijnand A.B. van der Sanden
Karolingische muntschatten in Drenthe III ─ ‘Midlaren 1906’ en ‘Yde 1955’
Pieter den Hengst en Wijnand A.B. van der Sanden
Van kerken, kindergraven en een klokkengieterij ─ Archeologisch onderzoek in en rond de Bonifatiuskerk te Vries
Pieter den Hengst
Nieuwe Drentse Volksalmanak 2023
Een Drentse familie in Zuid-Afrika, Suikerfeest in Drenthe, de tweede feministische golf in Drenthe, Karolingische muntschatten en tal van andere onderwerpen komen aan bod in de nieuwste editie van dit jaarboek voor geschiedenis en archeologie.
In deze editie onder meer een artikel over de familie Hiddingh in Kaap de Goede Hoop.
Tussen Drenthe en de Kaap
De bewogen levens van Willem (1773-1839) en Cornelis Hiddingh (1809-1871)
Sybrand van Haersma Buma
Van de 17e tot de 19e eeuw was de familie Hiddingh uit Rolde een vooraanstaand geslacht in Drenthe. In de Bataafs-Franse tijd emigreerde Willem Hiddingh (1773-1839) naar Kaap de Goede Hoop. Zijn zoon Cornelis (1809-1871) keerde terug naar Drenthe, waar hij zich ontpopte als een actieve maar soms ook tegendraadse notabele. Hiddinghs van dit geslacht zijn niet meer in leven, maar wie goed zoekt kan hier en daar in Drenthe en in Zuid-Afrika sporen vinden die herinneren aan deze voorname familie en aan de bewogen levens van deze twee opmerkelijke mannen. Dit is de geschiedenis van Willem en Cornelis Hiddingh.
Nieuwe Drentse Volksalmanak 2022
In deze jaargang onder meer aandacht voor kleurenfoto’s uit 1910/1911 van J.C van Weydom Claterbos, rechtsherstel van Joods vastgoed in Zuidoost Drenthe en een grensconflict tussen Coevorden en dalen in 1649.
De autochromes van J.C. van Weydom Claterbos.
M. Goslinga
Ons fotografisch beeld van het verleden is vooral zwart-wit. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd kleurenfotografie meer gangbaar, maar ook toen werd decennia lang nog veel in zwart-wit gewerkt. Het is dan ook een bijzondere ervaring om kleurenfoto’s van meer dan honderd jaar oud te bekijken. Ze brengen het verleden feitelijk nog dichterbij dan zwart-wit foto’s, maar ze werken tegelijk vervreemdend, bijna surrealistisch.
Onderwerp van dit artikel is een serie van ruim zeventig kleurenopnamen uit de periode van ongeveer maart 1910 tot voorjaar 1911, gemaakt door de Drentse zuivelconsulent en amateurfotograaf Johan Christoffer van Weydom Claterbos (1874-1963). Hij maakte deze zogenaamde autochromes in Drenthe, maar ook daarbuiten, zoals in Giethoorn, op het Duitse Waddeneiland Borkum en bij bloemententoonstellingen in Haarlem en Boskoop.
Nieuwe Drentse Volksalmanak 2021
De blues in Drenthe, de musealisering van kamp Westerbork, bedelaressen in Veenhuizen en de integratie van de Joodse bevolking in Drenthe vanaf 1700 en andere onderwerpen op het gebeid van geschiedenis en archeologie komen aan bod in de editie van dit jaar.
Hoe Drenthe de blues kreeg: Harry Muskee en de migratie van bluesmuziek
Maarten Zwiers
In de zomer van 1845 verliet de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau zijn geboorteplaats Concord, een provinciestadje in de noordoostelijke staat Massachusetts. Thoreau wilde een andere ervaring dan het kleinstedelijke leven dat hij gewend was en trok de bossen in; hij ging wonen in een eenvoudig huisje nabij Walden Pond. I went to the woods because I wished to live deliberately, zo schreef Thoreau, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived. Zijn verblijf in het woud duurde ruim twee jaar en vormde de basis voor twee van zijn belangrijkste werken. De eerste was Resistance to civil government, een essay over burgerlijke ongehoorzaamheid dat in 1849 gepubliceerd werd. Vijf jaar later kwam Walden; or, life in the woods uit, een reflectie op leven in de natuur.