Mini-symposium Overcingel en Van Lier
zaterdag 23 november 2024:
Na een jaar lang restaureren is afgelopen voorjaar het Huis Overcingel in Assen geopend. Johannes van Lier was rond 1777 de opdrachtgever voor de bouw van dit eerste huis in Assen buiten de singels. Hoe zorg je dat zo’n monumentaal huis past bij de eisen van deze tijd, maar dat tegelijkertijd de historische elementen, sfeer en authentieke waarden bewaard blijven?
Frank van der Velden (Het Drentse Landschap) vertelt over de uitdagingen die de restauratie met zich meebracht. Natuurlijk nemen we ook een kijkje in het huis. Erwin de Leeuw (Drents Archief) inventariseerde het archief van Huis Overcingel en de familie Van Lier. In het depot van het Drents Archief laat hij enkele bijzondere archiefstukken zien. In het Drents Museum krijgen we een rondleiding in het Ontvangershuis, waar de familie Van Lier woonde voor de verhuizing naar Overcingel.
Het symposium begint met een lezing in het Drents Archief. Daarna bezoeken we in kleine groepen de verschillende locaties. Het symposium eindigt in het Drents Archief met een hapje en drankje.
Datum: zaterdag 23 november 2024, 13.00-17.00 uur
Locatie: Start in Drents Archief, Brink 4, Assen
Kosten: € 17,50 voor leden en € 20 voor niet-leden, inclusief koffie/thee met wat lekkers en een drankje en hapje na afloop.
Aanmelden: dit kan tot 15 november via
Workshop Genealogie voor beginners
vrijdag 15 en 29 november 2024
De workshop Genealogie voor beginners bestaat uit twee lessen met flink wat ruimte om zelf te oefenen. Vooraf krijgen de deelnemers al enkele huiswerkopdrachten.
Aan bod komen onder meer genealogie en internet, burgerlijke stand en bevolkingsregisters. In de tweede les staan familienamen, vernoemingsregels, doop-, trouw- en begraafboeken en andere bronnen vóór 1811 op het programma.
De workshop wordt gegeven in samenwerking met het Drents Archief.
Data en tijden: vrijdagmiddag 15 en 29 november 2024, 13.30-16.30 uur
Locatie: Drents Archief, Brink 4, Assen
Docenten: Hans Homan Free en Kees van Dijk
Aanmelden:
Kosten: 5 euro voor twee lessen. Betalen bij de kassa van het Drents Archief.
Let op: het aantal deelnemers is beperkt, mogelijk is de workshop snel volgeboekt.
Excursie Dennenoord en Zuidlaardermarkt
Op 18 mei namen de gidsen van Lentis ons mee op een wandeling door de geschiedenis van Dennenoord en daarmee ook door de geschiedenis van de psychiatrie in de twintigste eeuw. Na de lunch vertelde Hans Fidder over de geschiedenis van de Zuidlaardermarkt.
Lezing en excursie ‘In de voetsporen van de Drentse cowboys’
De lezing over en de excursie naar de Drentse booën op 22 juni was een succes. ’s Morgens vertelde Bert Finke alles over het fenomeen boo, dat alles te maken heeft met de vetweiderij in de Schoonebeeker marke. Wat is een boo? Waar stonden ze? En wie waren de booheren, ook wel de ‘Drentse cowboys’?
Symposium Van Gogh in Drenthe
Op een koude novemberochtend in 1883, nu 140 jaar geleden stapte Vincent van Gogh 's morgens heel vroeg op de kar bij logementhouder Hendrik Scholte voor een dagje naar Zweeloo. Voor Van Gogh, Drenthe en de kunstgeschiedenis een onvergetelijke dag.
Verslag van een wandeling langs Terheijl
Onder leiding van Tjerk Vonck maakten we een historische wandeling door het Natuurschoonbos tussen Nietap en Roden. Het gebied is eigendom van de Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving, opgericht op kerstavond 1921.
Verslag van de lezing op locatie in echten
Zaterdag 14 mei 2022 werd er voor het eerst in ruim twee en een half jaar weer een lezing op locatie georganiseerd. Ditmaal was Echten aan de beurt, in de directe nabijheid van Hoogeveen. We hadden een goede opkomst met een groep van 30 aanwezigen.