Organisatie

Het bestuur van de DHV bestaat uit: 

Roelof Hoving (voorzitter) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stella Woldendorp (secretaris) iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roelof van der Veen (penningmeester) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jan van Zijverden (algemeen bestuurslid) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bernd Otter (algemeen bestuurslid) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Joke Wolf (algemeen bestuurslid) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vragen en dergelijke kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilt u per post iets aan ons sturen dan kan dat naar:
DHV
p.a. Brink 4
9401 HS ASSEN

Ons bankrekeningnummer is: NL09 RABO 0152 6791 54

Wilt u een actieve bijdrage leveren aan de DHV, laat het ons weten! 

Redactie Waardeel. Drents Historisch Tijdschrift

Het Waardeel. Drents Historisch Tijdschrift verschijnt vier keer per jaar, te weten in maart, juni, september en december. Waardeel publiceert bijdragen op het gebied van Drentse geschiedenis in de meest brede zin, van fietsvierdaagse tot ruilverkaveling, van boerenopstand tot negentiende-eeuwse mode. Waardeel is rijk geïllustreerd, wordt gedrukt in full color en telt 32 of 36 bladzijden. De volledige lijst van artikelen wordt elk kwartaal bijgewerkt. Leden van de DHV kunnen hier inloggen om de artikelen digitaal te raadplegen.

Het tijdschrift is een podium voor zowel amateurs als professionals om hun onderzoeksresultaten te publiceren. De redactie bepaalt de inhoud van Waardeel onafhankelijk van het bestuur. Voor wie in Waardeel wil publiceren heeft de redactie een aantal wenken voor auteurs opgesteld, deze kunt u hier vinden.

De redactie van Waardeel bestaat uit:

 • Garry Wiersema (hoofdredacteur)
 • Kees Dinkla
 • Janneke Hielkema
 • Filip Vedder
 • Henny Visscher

 Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Het postadres van Waardeel is:
Postbus 595
9400 AN Assen

Heeft u interesse om actief te worden in de redactie, neem dan gerust contact met ons op.

Redactie Drents Genealogisch Jaarboek

Het Drents Genealogisch Jaarboek biedt jaarlijks ruimte aan genealogen om hun onderzoeksresultaten op het gebied van de Drentse genealogie publiceren. De familiegeschiedenissen belichten thema’s als reizigers, bewoningsgeschiedenis, criminaliteit, heraldiek en beroepen. Het thema voor het jaarboek van 2016 is vererving.

De redactie van het Drents Genealogisch Jaarboek bestaat uit:

 • Godwin Zwanenburg

U kunt via de mail contact opnemen met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of stuur uw post naar:
Redactie Drents Genealogisch Jaarboek
p.a. Brink 4
9401 HS ASSEN

Wilt u actief te worden in de redactie, neem dan gerust contact met ons op.

Stichting Nieuwe Drentse Volksalmanak

De Nieuwe Drentse Volksalmanak (NDVA) verschijnt sinds 1883 en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot hét podium voor amateurs en professionals om de resultaten van hun onderzoek op wetenschappelijk verantwoorde wijze aan een breed publiek te presenteren. De almanak bevat artikelen op het gebied van geschiedenis en archeologie. De jaarlijkse uitgave van de almanak wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Nieuwe Drentse Volksalmanak waarin naast de DHV ook de Drents Prehistorische Vereniging, het Drents Archief, de Stichting Vrienden van het Drents Museum en uitgeverij Van Gorcum zitting hebben.

De redactie van de NDVA bestaat uit:

 • Vincent van Vilsteren (eindredacteur)
 • Mark Goslinga
 • Mans Schepers
 • Fred Sieders
 • Gerben de Vries
 • Karen de Vries
 • Ellen de Vries-Heijboer
 • Joke Wolff

U kunt contact opnemen met de redactie via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of stuur uw post naar:
Postbus 134,
9400 AC Assen

Werkgroep Geschiedenis

De werkgroep geschiedenis organiseert activiteiten op het gebied van geschiedenis en genealogie. Vast op ons programma staat de LOL, een Lezing op Locatie. De LOL begint meestal met een historische wandeling onder leiding van een gids, soms ook een workshop. Zo zijn we bijvoorbeeld op excursie langs archeologische sporen in Diever geweest, hebben we hunebedden leren fotograferen, bezochten we de begraafplaats van Veenhuizen en hebben we het gebied van de boermarke van Zeijen verkend. Na de wandeling eten we met elkaar een hapje en daarna volgt een lezing, passend bij de wandeling van de middag. De locatie van de LOL is iedere keer anders, afhankelijk van het onderwerp. Voor de organisatie van een LOL zoeken we altijd samenwerking met een lokale historische vereniging of andere organisatie die zich bezighoudt met geschiedenis.

Daarnaast organiseren we om het jaar een groot symposium. Onderwerpen als literatuurgeschiedenis en het drukken van een boek zijn al aan de orde geweest. Op een symposium zijn meerdere sprekers en workshops.

Naast de LOL en het symposium is de werkgroep ook altijd in voor andere activiteiten. Zo denken we bijvoorbeeld regelmatig mee in de activiteiten van het Drents Archief, zijn we betrokken bij de uitreiking van de DHV-prijs en organiseren we een lezing of activiteit bij de Algemene Ledenvergadering. Klik hier voor een overzicht van voorbije en toekomstige DHV-activiteiten.

U kunt ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werkgroep bestaat uit:

 • Joke Wolff
 • Christian Lubbinge
 • Erwin de Leeuw
 • Bernhard Hanskamp

Vindt u het leuk om activiteiten te organiseren op het gebied van geschiedenis en genealogie? Dan bent u van harte welkom om onze werkgroep te komen versterken. U contact met de werkgroep opnemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Talkshow

Er zijn veel manieren om een historisch verhaal te vertellen. De werkgroep talkshow voegt daar nog een vorm aan toe: de historische talkshow. In een talkshowachtige setting belichten de deelnemers een onderwerp uit de Drentse geschiedenis van diverse kanten. Hetgeen zij te berde brengen is gebaseerd op onderzoek in historische bronnen.

De uitdrukkelijke doelstelling van elke voorstelling is om geschiedenis op een levendige manier te presenteren en daarmee te amuseren en te informeren.

De werkgroep laat zich graag inspireren door tips van buitenaf.

De werkgroep bestaat uit:

 • Wim Ensing
 • Ferry Sieders

U contact met de werkgroep opnemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

Voor algemene zaken die betrekking hebben op de website, kunt contact u opnemen met het secretariaat via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.