DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis

De jury van de DHV-prijs heeft een flink aantal nominaties ontvangen voor de DHV-prijs 2023. De termijn voor het inzenden van nominaties is inmiddels gesloten. Vanaf 28 februari kan iedereen via deze website stemmen op de publieksprijs! De uitreiking van zowel de DHV-prijs als de publieksprijs is op zondag 24 maart..

Alle initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis komen in aanmerking voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2023. De enige voorwaarde is dat de activiteit in 2023 heeft plaatsgevonden of in dat jaar is afgerond. Films, boeken, theatervoorstellingen, (foto)projecten en educatieve projecten kunnen meedingen. Ook instellingen die zich hebben ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of mensen die historische boeken hebben gepubliceerd maken kans op de prijs.

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning in de provincie Drenthe), Vincent Tassenaar (universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen), Marieke Doezé (gemeentearchivaris van Borger-Odoorn), Marieke Kwak (journalist bij het Dagblad van het Noorden) en de secretaris van de jury, Ferry Sieders (Drents Archief).
Uit alle inzendingen kiest de jury uiteindelijk een winnaar, deze wint een bedrag van € 1000,-.

Stemmen op de DHV-publieksprijs vanaf 28 februari 2024
Het publiek mag uit drie genomineerden een winnaar kiezen. De stemronde voor de publieksprijs wordt op 28 februari geopend.
De winnaar van de DHV-publieksprijs ontvangt, behalve de eer, ook een bijzonder kunstwerk.

----------------------


DHV-prijs 2022
Van Top tot teen Molukker wint de DHV-prijs 2022 EN de publieksprijs

'Van top tot teen Molukker. Vijf generaties in Assen' is de grote winnaar van de DHV-prijs 2022. Het boek over Molukkers in Assen kreeg de hoogste waardering van zowel de jury als het publiek. 
Het boek is uitgegeven in de Nieuwe Asser Histoirische Reeks door Koninklijke Van Gorcum en geschreven door Guido Abuys en Djodjie Rinsampessy. Abuys beschreef de historie van de Molukse Assenaren: van de komst van de Molukkers naar Woonoord Schattenberg (het voormalige Kamp Westerbork) in de jaren '50 tot de verhuizing naar de nieuwe woonwijken in Assen, midden jaren '60. Djodjie Rinsampessy  tekende voor de interviews met vertegenwoordigers van alle vijf generaties Molukkers in Assen. Fotograaf Sake Elzinga maakte de portretten.
Voor de prijs waren 17 nominaties. Niet alleen boeken, maar ook bijvoorbeeld een podcast. De jury onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma koos drie toppers uit, die meedongen voor de publieksprijs. Deze keer was dat een ets van de Smildeger kunstenaar Reinder Homan. De DHV-prijs is een bedrag van 1000 euro en een oorkonde.
In een live-uitzending van het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen in Assen is de uitslag bekend gemaakt. "Het was een eer en een genoegen om alle inzendingen te kunnen bekijken en te beluisteren. Daarbij letten we goed op kwaliteit, originaliteit en of het voor een breed publiek toegankelijk is", aldus Klijnsma bij die gelegenheid. Ze belde in vanuit Den Haag, omdat ze vanwege een uitvaart niet in persoon aanwezig kon zijn.
Volgens het juryrapport gaat 'Van top tot teen Molukker. Vijf generaties in Assen' over een voor veel Drenten onbekende geschiedenis. 
Rinsampessy: "Het is een hele eer om deze prijs te krijgen, maar we hebben het boek vooral geschreven voor de Molukse gemeenschap in Drenthe".
Ook in 2021 won een uitgave uit de Nieuwe Asser Historische Reeks. 'Voor deez’aard verloren. De Noorderbegraafplaats in Assen' van Bertus Boivin, Lukas Kwant en Jan Lagendijk was toen de winnaar. De reeks kent een eigen redactie, die de auteurs van de boeken begeleidt en zonodig bijstuurt.
De twee andere genomineerden voor 2022 waren 'Sweel en de Zweelers. De geschiedenis van zes dorpen in Zuidoost-Drenthe', geschreven leden van de Historische Vereniging Zweeloo en een podcast van podcastmaker Freek Schröder: 'De arrestatie van een Coevorder verzetsgroep'.
 20230326_130114-Edit.jpg
DHV-voorzitter Fred Sieders, Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys aan de interviewtafel van Sophie Timmer (RTV Drenthe en eveneens DHV-voorzitter)
20230326_135756_kopiëren.jpg
Reinder Homan, Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys (vrnl)

Assen, 26 maart 2023

 

DHV-prijs 2021

Het boek 'Voor deez’aard verloren. De Noorderbegraafplaats in Assen' van Bertus Boivin, Lukas Kwant en Jan Lagendijk is de winnaar van de DHV-prijs 2021. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs vonden plaats tijdens een rechtstreekse uitzending van de radioprogramma Drenthe Toen in de studio van RTVDrenthe.

DHVprijs Studio RTVDrenthe


Bertus Boivin en Lucas Kwant met radiomaker
Sophie Timmer tijdens de uitzending over de
DHV-prijs in de studio van RTVDrenthe
(foto: Koninklijke Van Gorcum)


,

Juryrapport DHV-prijs 2021 

"Het zijn verstilde plaatsen met meerdere betekenissen. Plekken van emotie en bezinning. De tijd staat daar even helemaal stil. En toch: hoe langer geleden het is, hoe meer verleden het wordt.Zeven jaar lang hebben vrijwilligers gewerkt om de zichtbare funeraire historie van de Noorderbegraafplaats in Assen terug in beeld te brengen. Deze plaats is niet alleen voor Assen, maar voor heel Drenthe van grote betekenis. Ben je daar, dan wandel je dwars door de bestuursgeschiedenis van Drenthe heen. Het is een inspirerend project voor iedereen die die zich bezig houdt met begraafplaatsen. En met het boek is er zeer fraai slotstuk gekomen aan dit lange avontuur. Daarom heeft de jury van de DHV-prijs besloten om de prijs voor het jaar 2021 toe te kennen aan Bertus Boivin, Lukas Kwant en Jan Lagendijk voor het boek Voor deez’aard verloren. De Noorderbegraafplaats in Assen"
Assen, 20 maart 2022

Wat is de DHV-prijs?

Sinds 2001 reikt de DHV elk jaar een prijs uit aan een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Drentse geschiedschrijving. Of om in termen van het reglement te spreken: die veel gedaan heeft “ter bevordering van de kennis over, het onderzoek naar en/of het behoud van het Drentse verleden in de breedste zin van het woord”. Op deze manier brengt de DHV de Drentse geschiedenis onder de aandacht en ook het onderzoek ernaar en de activiteiten eromheen.
De prijs kan worden uitgereikt vanwege een boek of artikel, maar ook een film of een website komen in aanmerking of bijzondere activiteiten van een historische instelling of een project op school dat aandacht besteedt aan de Drentse geschiedenis. De mogelijkheden zijn eindeloos, hetgeen moge blijken uit de lijst van prijswinnaars.

De jury

De jury kijkt bij de beoordeling naar kwaliteit, originaliteit en navolgbaarheid en de mate waarin een project de belangstelling voor de Drentse geschiedenis bevordert. De winnaar ontvangt een geldprijs van €1.000,-. Naast de DHV-juryprijs is er ook dit jaar een publieksprijs. We hopen hiermee meer mensen te enthousiasmeren en een groter bereik voor de prijs te genereren. De winnaar van de publieksprijs krijgt een uniek kunstwerk, gemaakt door een Drentse kunstenaar. In de jury hebben zitting:

Voorzitter Jetta Klijnsma  
Secretaris Ferry Sieders  
Algemeen lid Marieke Kwak regionale media 
Algemeen lid Jos Arends  regionale-lokale archiefwezen 
Algemeen lid Vincent Tassenaar professionele cultuur-historische hoek

 
Wilt u een project aanbevelen aan de jury, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de belangrijkste gegevens en een korte motivering van uw aanbeveling.

Winnaars van de DHV-prijs
2022 Djodjie CA Rinsampessy en Guido Abuys 'Van top tot teen Molukker. Vijf generaties in Assen'  
2021  Bertus Boivin, Lukas Kwant en Jan Lagendijk met het boek Voor deez' aard verloren. De Noorderbegraafplaats in Assen  
2020 Kolonel Harold de Jong met het boek Franse para's in Drenthe  
2019 Marcel Bulte, Gerben Dijkstra en Sis Hoek-Beugeling met het boek De aantekeningen van Israël Jacobs  
2018 Werkgroep Trots op Darp met publicatie over 70 jaar Wederopbouw van Darp  
2017 Kees en Marieke Opmeer voor het boek De kano van Pesse  
2016 Historische Vereniging Annen voor het project over Roelof Schuiling  
2015  Thijs Rinsema voor het boek Tussenstation Meppel: Frits Blasbalg op de vlucht voor Hitler alsook voor zijn oeuvre    
2014 Cees van Dijk voor zijn publicatie Harm Boom (1810-1885) - schrijver, journalist, podagrist   
2013 Musicalgroep De Heidebloem voor de musical De Opgejaagden   
2012 Stichting 'Dorp vol verhalen' te Eelde-Paterwolde-Eelderwolde   
2011 Eva Dubbelboer voor haar boek Klaas Prummel (1884-1970) - Architect, zijn werk in Tweede Exloërmond   
2010 Dr. Wijnand van der Sanden voor zijn boek Over galg en rad, executieplaatsen in Drenthe  
2009 Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe voor het boek Van Jeruzalem tot Exelakker  
2008 Dr. R. Sanders vanwege zijn publicaties over schilders van en in Drenthe, waaronder Schildersgroepen in Drenthe  
2007 Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar en de Historische Kring Hoogeveen Begraafplaatsen in Hoogeveen  
2006 Henk Luning voor zijn publicaties over Drenthe  
2005 Werkgroep Stookhokken in Drenthe  
2004 Internetportaal over Hunebedden  
2003 Werkgroep 'Bedrijvig Valthermond' voor de gelijknamige publicatie  
2002 Werkgroep oude verhalen van stichting Ol Eel voor het bijnamenboek Gij kent mij: ik ben de Bulgaar  
2001 Project 'Dikke Verhaol'n' in Borger  
2000 Werkgroep Matseeba voor hun inzet op het gebied van Joodse graven in Drenthe  

 

Winnaars van de publieksprijs
2022 Djodjie CA Rinsampessy en Guido Abuys 'Van top tot teen Molukker. Vijf generaties in Assen'
2021    Johann Bisschop met het boek Blik! op bijna 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen
2020   Kees Opmeer met het boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden
2019 Werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte met het boek over Zwinderen
2018 Werkgroep Trots op Darp met publicatie over 70 jaar Wederopbouw van Darp
2017 Henk van Triest met het boek Hoe de middenstand uit Hoogeveen verdween
2016 Koert Broersma voor zijn boek Somebody Will Know Someday. Herinneringen aan Cuby & the Blizzards