Brink 4 - Assen
Volg ons

Actueel

Film over dorpsbrand Dwingelo wint DHV-prijs 2023

Albertus Nieuwenhuis maakte met hulp van Stichting Dwingels Eigen een reconstructie van de grote brand van 1923. Een grote vlammenzee verwoestte toen een deel van het dorp.

Juryvoorzitter en Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma maakte op 24 maart de winnaar van de DHV-prijs 2023 bekend. De jury motiveerde de toekenning van de prijs in het juryrapport:

"Door het raadplegen van bronnen, zoals: charters, vergadernotulen, kaarten en foto's, kunnen aangrijpende gebeurtenissen treffend worden beschreven. Maar hoe wandel je door een dorp dat onmiskenbaar is veranderd door iets wat begon met slechts een vonkje? Een eeuw geleden woedde er een brand in Dwingeloo. Door een minutieuze reconstructie te maken met alle beschikbare bronnen van het dorp van toen, en dankzij moderne technologie, is die geschiedenis weer tot leven gekomen. 
Om deze reden heeft de jury van de DHV-prijs besloten om deze prijs voor het jaar 2023 toe te kennen aan Stichting Dwingels Eigen en Albertus Nieuwenhuis voor hun creatie van de virtuele film over 'De grote dorpsbrand van 1923'. "
De publieksprijs ging naar het boek 'Op Dalerveen: een historische reis door een Drents Dorp'. Er zijn meer dan 1.600 stemmen uitgebracht.

De drie genomineerden waren: 
Het boek ‘Op Dalerveen: een historische reis door een Drents Dorp’
De website ‘Opdegribbelgrab’
De film ‘De grote dorpsbrand van 1923 van Dwingelo’

De jury van de DHV-prijs heeft maar liefst 24 inzendingen ontvangen voor de DHV-prijs 2023. Deze keer was het aantal 'niet-boeken' – acht stuks – relatief hoog. Zo zaten er onder meer een museum, wandelingen en samenwerkingsverbanden tussen jong en oud tussen. De jury heeft uit de 24 inzendingen de bovengenoemde drie kandidaten genomineerd.

Alle initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis kwamen in aanmerking voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2023. De enige voorwaarde was dat de activiteit in 2023 had plaatsgevonden of in dat jaar was afgerond. Films, boeken, theatervoorstellingen, (foto)projecten en educatieve projecten konden meedingen. Ook instellingen die zich hebben ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of auteurs van historische boeken maakten kans op de prijs.

De inzendingen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning in de provincie Drenthe), Vincent Tassenaar (universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen), Marieke Doezé (gemeentearchivaris van Borger-Odoorn), Marieke Kwak (journalist bij het Dagblad van het Noorden) en de secretaris van de jury, Ferry Sieders (Drents Archief).