Symposium Genetische Genealogie zaterdag 7 april 2018 in Assen

Na een succesvol symposium in 2016 over archeologie, historie en landschaps-geschiedenis in Coevorden, organiseert de Drentse Historische Vereniging (DHV) in 2018 een symposium over Genetische Genealogie.

Deze vorm van genealogie gebruikt verschillen in het DNA om herkomst en verwantschap vast te stellen. Op grond van overeenkomsten en verschillen in DNA-materiaal dat iedereen van zijn vader en moeder krijgt kunnen we worden ingedeeld in zogenaamde haplogroepen.

Tijdens dit symposium wordt u de methodiek van dit DNA-onderzoek uitgelegd. Hoe aan de hand daarvan onderzocht is hoe de mensheid over onze aarde is verspreid. Maar ook hoe dit heel praktisch toepasbaar kan zijn voor uw eigen familieonderzoek.

Een groep gespecialiseerde sprekers van universiteiten en van een universitair ziekenhuis vertellen over deze fascinerende techniek. Een aantal genealogen vertelt hoe zij deze methode hebben gebruikt in hun familiegeschiedenis.

Maar ook antwoord op vragen of u van de Vikingen of de Spanjaarden afstamt. Kan Vikingbloed met deze methode worden aangetoond? Of is dit een fabel?

Doelgroepen

Het symposium is gezien het onderwerp voor een breed publiek bestemd. Dus niet alleen voor leden van de DHV, die historische en/of genealogische interesse hebben gericht op de provincie Drenthe. Maar ook voor diverse andere geïnteresseerden.

Van harte worden dan ook de volgende personen uitgenodigd:

 • leden van de Drentse Historische Vereniging
 • leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging
 • leden van regionale en lokale historische verenigingen
 • bezoekers van regionale en lokale archieven, bibliotheken en musea
 • geïnteresseerden in de samenhang DNA en familie, waaronder uit het oogpunt van gezondheidszorg

Uitnodigingen zullen gestuurd worden naar diverse lokale, regionale en landelijke instanties, verenigingen, enzovoorts. De focus zal daarbij liggen op bezoekers uit Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Ost-Friesland, maar bezoekers elders uit het land zijn meer dan welkom.

Programma
09:30 – 10:00 uur ontvangst gasten met koffie en thee
dagvoorzitter: Maarten Larmuseau, postdoctoraal onderzoeker Laboratory of Biodiversity and Evolutionary Genomics aan de Katholieke Universiteit in Leuven
10:00 – 10:30 uur lezing Arwin Ralf, promovendus forensisch geneticus Erasmus Universiteit van Rotterdam
'methodologie van het DNA-onderzoek in het kader van genetische genealogie'
10:40 – 11:10  uur lezing Eveline Altena, PhD-student humane genetica Universiteit van Leiden
'prehistorische migraties van de wereldbevolking, archeologisch onderzoek in dat kader en ervaringen met DNA-onderzoek op kerkhoven'
11:20 – 11:50 uur lezing Maarten Larmuseau, dagvoorzitter
'relatie tussen genealogie en DNA-onderzoek, ervaring met 'koekoekskinderen', privacy in relatie tot DNA-onderzoek, en afstamming van Vikingen of Spanjaarden'
12:00 – 13:00 uur lunchpauze
13:00 – 13:30 uur  lezing Gilles Otten, astronoom Universiteit van Leiden
'resultaten van DNA-onderzoek naar zijn familie'
13:40 – 14:10 uur lezing Fred Sieders, senior-rechter en rechter-commissaris in strafzaken bij de Rechtbank Noord-Nederland, en Ferry Sieders, medewerker Publiek bij het Drents Archief en secretaris DHV
'DNA-onderzoek om drie takken Sieders aan elkaar te kunnen verbinden, in samenwerking met de Katholieke Universiteit in Leuven'
14:20 – 14:50 uur  theepauze
14:50 – 15:20 uur lezing Paul van der Zwaag, klinisch geneticus Universitair Medisch Centrum Groningen
'PLN-gen als veroorzaker van een hartspierziekte en de afstamming van de dragers van dit gen van één Friese voorouder uit 1200-1400
15:30 – 16:30 uur afsluiting met hapje en drankje

Drents Genealogisch Jaarboek

Het Drents Genealogisch Jaarboek 2016 zal later verschijnen dan gewoonlijk, omdat het als special volledig in het teken zal staan van het onderwerp van dit symposium: genetische genealogie.

Alle sprekers zullen hun bijdrage in de vorm van een artikel publiceren in het Drents Genealogisch Jaarboek, waarin ook artikelen van andere schrijvers hun plaats zullen krijgen.

Auteurs die een bijdrage daarin willen leveren worden van harte uitgenodigd om een artikel te schrijven. U kunt dit bij uw aanmelding voor deelname kenbaar maken.

Locatie

Podium Zuidhaege, Zuidhaege 2 te Assen

Bereikbaarheid

De locatie is zowel met het openbaar vervoer als auto goed bereikbaar.

Vanaf Assen Centraal Station is het 650 meter of 8 minuten lopen. U kunt eventueel buslijn 20 nemen vanaf het Centraal Station en uitstappen bij halte ‘Zuidhaege’ op de Oostersingel, waarna het nog 150 meter lopen is.

Voor gehandicapten zijn bij Podium Zuidhaege standaard drie parkeerplaatsen voor gehandicapten aanwezig. Daarnaast zijn op het terrein van Podium Zuidhaege 35 parkeerplaatsen beschikbaar, die ook voor gehandicapten kunnen worden ingezet. Geeft u op uw aanmelding aan of u gehandicapt bent en dan reserveren wij een parkeerplaats voor uw auto. Voor de overige parkeerplaatsen bij Podium Zuidhaege geldt: wie het eerst komt, het eerst parkeert. U dient zich bij de receptie van Podium Zuidhaege te melden, waar uw kenteken wordt genoteerd.

Verder kunt u parkeren in de parkeergarage Drents Museum aan de Torenlaan. Vanaf deze parkeergarage is het 350 meter of 5 minuten lopen naar Podium Zuidhaege.

symposium kaart

Kosten deelname

Voor deelname aan het symposium bent u de volgende bijdrage verschuldigd:

 • DHV-leden € 25,00
 • niet-DHV-leden € 30,00

Voor dit bedrag heeft u recht op:

 • deelname aan het symposium
 • ontvangst met koffie of thee en iets lekkers
 • lunch met soep, belegde broodjes, warme gerechten
 • theepauze met iets lekkers
 • drankje na afloop met koud bittergarnituur

Het bedrag dient vóór 5 april 2018 te zijn overgemaakt op rekening NL09 RABO 0152 6791 54 van de Drentse Historische Vereniging onder vermelding van ‘symposium 2018’.

Financiele ondersteuning

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van:

logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aanmelding symposium

U kunt zich via onderstaand formulier aanmelden voor het symposium.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

1) indien u zich aanmeldt met meerdere personen en ook zorgdraagt voor de betaling van de kosten van deelname.
Ongeldige invoer