De jaarlijkse prijs van de Drentse Historische Vereniging 2020 was voor Harold de Jong, auteur van het boek Franse para’s in Drenthe. De publieksprijs ging naar Kees Opmeer voor zijn boek over de vervenersfamilie Rahder. De prijzen zijn bekend gemaakt tijdens een radio-uitzending van RTV Drenthe door de voorzitter van de jury commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Franse parachutisten

Het boek van kolonel De Jong werd door de jury gekozen als beste bijdrage aan de Drentse geschiedschrijving van vorig jaar. Volgens de jury heeft het boek de rol van Franse parachutisten in de bevrijding van Drenthe zichtbaar gemaakt. “Dit boek zorgt voor een bredere bekendheid en bredere erkenning van de strijd die de Fransen hebben geleverd voor de bevrijding van Noord-Nederland. Vele op zichzelf staande verhalen en monumenten worden samengebracht tot één verhaal. En dat is knap! De uitvoering is meer dan geslaagd. Beter dan dit kan gewoon niet”, aldus de jury.

De jury kijkt naar kwaliteit, originaliteit en in hoeverre de inzending de belangstelling voor de Drentse geschiedenis aanwakkert. De prijs bestaat uit 1000 euro en een oorkonde.

Publieksprijs voor boek van Kees Opmeer

Bezoekers van de website van de DHV konden stemmen voor de publieksprijs, dit jaar een kunstwerk van Bert Hemsteede. Hoe de Rahders Drenthe veranderden van Kees Opmeer kreeg de meeste stemmen. De derde genomineerde in de shortlist van de jury was Kees Faber vanwege diens boek Faber Pallets, kroniek van een familiebedrijf.

De DHV publieksprijs is 27 mei 2021 uitgereikt aan de schrijver van het boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden: Kees Opmeer. Dat gebeurde bij Peter Voerman in Norg, een kleinzoon van de derde  Rahder, die langs de Hoogeveensche Vaart de vervening op gang hield. Diens familiearchief was de belangrijkste bron voor het boek, waarin duidelijk wordt dat drie generaties Rahder niet alleen voor eigen gewin turf wonnen, maar het beste voor hadden met de turfgravers.

De publieksprijs is een jaarlijks wisselend kunstwerk dat te maken heeft met de Drentse geschiedenis. Deze keer was dat een linodruk van de Roner kunstenaar Bert Hemsteede. Het stelt een bollenveld voor in een verdord Drents landschap: een verwijzing naar de discussie over bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt. Auteur van het boek Kees Opmeer won in 2017 al samen met zijn dochter de DHV-prijs met een schoolproject rond de kano van Pesse. De uitreiking heeft wat vertraging opgelopen als gevolg van de coronapandemie. Het boek is te koop via de website van gacreatief.nu of bij de boekhandel.

Op de foto rechts Peter Voerman, midden kunstenaar Bert Hemsteede met de prijs en links winnaar Kees Opmeer. (foto Bernd Otter)

RahdersHoe de Rahders Drenthe veranderden

Decennialang won de familie Rahder turf langs de Hoogeveensche Vaart. De historische betekenis van drie generaties Rahder in Drenthe was tot het verschijnen van dit boek nauwelijks bekend. De verveners stichtten dorpen, veranderden het landschap en hebben veel voor het onderwijs betekend. Arbeiders deelden mee in de winst en de familie probeerde de medische zorg in het zuiden van Drenthe te verbeteren. Hoe de Rahders Drenthe veranderden is het persoonlijke verhaal van een familie die (internationaal) naam maakte in de turf. Met sterke persoonlijkheden, gedurfde keuzes, vernieuwende concepten, interne spanningen en – uiteindelijk – de teloorgang van het bedrijf.Franse parasFranse para’s in Drenthe

Op 8 april 1945 sprongen 702 Franse parachutisten in groepjes van zo’n 15 man de Drentse duisternis in. Het was het begin van de operatie Amherst. De opdracht was om de opmars van het Canadese leger te ondersteunen. De parachutisten moesten strategisch gelegen bruggen veilig stellen, onrust veroorzaken onder de Duitse troepen, contact leggen met verzetsgroepen en voorkomen dat vliegvelden werden vernield. Het werk van de Franse parachutisten is niet alom bekend. Om de geschiedenis recht te doen schreef kolonel Harold de Jong Franse Para’s in Drenthe. In het boek staan alle gevechtsacties van de Fransen uitgebreid beschreven, met veel kaartjes en foto’s, waardoor de bijdrage van de Fransen aan de bevrijding van Drenthe inzichtelijk wordt.Koester Drenthe

Op donderdag 14 oktober 2021 organiseren Het Drentse Landschap, Huus van de Taol, de Drents
Historische Vereniging en K & C, speciaal voor hun vrijwilligers Koester Drenthe.
Dit is een middag met leuke workshops en een kennismaking met elkaars werkgebied.
Welke kansen en samenwerkingsmogelijkheden zijn er op het gebied van natuur, kunst en erfgoed?
En welke rol heeft de vrijwilliger hierin? Welke mooie cross-over voorbeelden kennen we en wat
kunnen we ervan leren? Hoe kan kunst bijdragen aan respect voor de natuurlijke omgeving waar het
plaats vindt? Deze en meer vragen worden 14 oktober besproken.

Locatie en sprekers

De bijeenkomst vindt plaats op het voormalig munitiedepot, locatie Peergroup, Donderboerkampen in
Donderen, Norgerweg 221, 9497 TC Donderen.
 
Programma

Het begint om 13.00 tot 16.00 met borrel na afloop.
Er wordt gestart met een lezing over erfgoed in de Nederlandse natuur van landschapshistoricus Jori
Wolf van SBB.

Daarna kunt u een workshop bijwonen uit het volgende rijtje:
- Drentse veldnamen verklaren
- Adders en heivlinders, Onderzoek & beheer
- Ter Heijl

Eén uit dit rijtje:
- Into Nature
- De nieuwe vrijwilliger
- Kijken door andermans ogen
Jan van Ginkel vertelt over zijn boek Snuustern in Drenthe’s natuur en cultuur. Iedere deelnemer krijgt
dit boek mee naar huis.

Aanmelden en kosten

De kosten voor deze middag bedragen 10 euro.
Na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de workshops (u mag uit elk rijtje een kiezen) die u bij zou willen wonen. 
(graag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor 10 oktober) ontvangt u een bevestiging, waarna de aanmelding definitief is. Enkele dagen
van tevoren volgt nog een mail met extra informatie. Kijk voor meer informatie ook op de site van
kunstencultuur.nl

Corona
In verband met het coronavirus hanteren wij een gezondsheidscontrole voor deze middag. Dit houdt in
dat u met lichte klachten helaas thuis moet blijven. Tevens vragen wij uw telefoonnummer, zodat de
GDD bij een eventuele besmetting u kan bereiken. Vanzelfsprekend wordt er zorgvuldig met uw
gegevens omgegaan en zullen deze niet aan derden verstrekt worden. De gegevens worden na
afloop door ons verwijderd uit onze administratie. Geheel in overeenstemming met de AVG.

Agenda 2020

Alle activiteiten op de agenda van 2020 zijn tot nader order uitgesteld. 

We hopen hier binnenkort weer een aangepaste en volle agenda te tonen!

 

UITSTEL SYMPOSIUM

------------------

Aan sprekers, deelnemers, vrijwilligers en anderszins betrokkenen 

Symposium Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe 

Het rondwarende Coronavirus roept een hoop onzekerheid op, ook bij ons als organisatie. Hoe hangt de vlag erbij op 18 april? Is het virus overwonnen, de pandemie afgelopen, de paniek bezworen? Of helpen de maatregelen niet en gaat het virus het Noorden nog veroveren...
In theorie zouden we nu gewoon door kunnen gaan met de voorbereidingen voor het symposium en pas op het laatste moment beslissen of het doorgaat. Maar de kans dat zich weinig mensen aanmelden of dat er gaten vallen in het programma is groot. Ook is het voor sprekers én deelnemers vervelend hierover zo lang in onzekerheid te verkeren. 

We hebben daarom besloten het symposium uit te stellen naar volgend voorjaar. We danken de deelnemers die zich al opgegeven hadden voor hun vertrouwen in ons programma. Als u al betaald hebt; de penningmeester zal het deelnemersgeld een dezer dagen aan u terugstorten. 

We danken de sprekers en vrijwilligers voor inzet en enthousiasme en hopen van harte dat zij volgend voorjaar opnieuw tijd kunnen vinden en bereid zijn mee te werken. We zullen jullie allemaal vroegtijdig in kennis stellen van datum en plaats van het uitgestelde Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe. En dan maken we het nóg mooier dan dit jaar al de bedoeling was. 

Met vriendelijke groeten, 

Anja Schuring 

Voorzitter Drentse Historische Vereniging

-------------

 

 

 

Op 18 april 2020 organiseren we een symposium over het thema 'Drenten uit den vreemde. De migratie naar Drenthe.' 

Door de coronamaatregelen had de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de DHV een bijzonder karakter. De vergadering gebeurde 20 mei 2021 via internet, waarbij de leden vooraf zijn uitgenodigd zich in te schrijven voor het ‘bijwonen’ van de online-vergadering en/of vragen te stellen over de jaarstukken. Kennelijk hebben de leden het volste vertrouwen dat het bestuur het ook wel zonder kritische vragen of opmerkingen van leden af kunnen, want er heeft zich welgeteld een lid gemeld om mee te vergaderen. Dat wil zeggen buiten de twee leden, die waren genomineerd om het bestuur te versterken. Dat waren Jan van Zijverden en Roelof Hoving, van wie de laatste was gevraagd de voorzitter van de afgelopen twaalf jaar Anja Schuring te willen vervangen. Hoving loopt al een tijdje mee in de Drentse historie en dan vooral in zijn eigen woonplaats. Roelof is sinds de oprichting voorzitter van de historische vereniging Carspel Oderen en tevens redacteur van het kwartaalblad van die vereniging Spitwaark. Hij was tot voor kort voorlichter bij het waterschap Drents Overijsselse Delta. Jan van Zijverden heeft als conservator geschiedenis van het Drents Museum eveneens van alles met regionale geschiedenis.

Anja Schuring kreeg ondanks de online-sessie bloemen, een boekenbon en applaus voor haar bemoeienissen om de vereniging verder tot bloei te brengen. Ze blijft zich als vrijwilliger wel inzetten van de DHV, maar zei alle vertrouwen te hebben in het nu versterkte bestuur dat naar haar idee wel zo’n beetje de helft van alle Drenten kent. De verplichte vaststelling van alle jaarstukken en de begroting gebeurde met algemene instemming en zonder wijziging.

.Roelof Hoving