De Drentse Historische Vereniging zoekt kandidaten voor de DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis 2020
Aanmelden kan tot uiterlijk 17 januari 2021 

Ook in deze turbulente tijden zoeken wij kandidaten voor de DHV-prijs 2020. Bent u of kent u iemand, een groep of instelling die het afgelopen jaar iets bijzonders presteerde op het gebied van de Drentse geschiedenis? Meld het dan bij de Drentse Historische Vereniging om mee te dingen naar de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2020! In maart volgend jaar wordt deze prijs voor de eenentwintigste keer uitgereikt. We hopen dat dit fysiek gebeurt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen op RTV Drenthe. Uit alle inzendingen kiest de jury uiteindelijk een winnaar, deze wint een bedrag van € 1000,-. Maar ook het publiek mag uit drie genomineerden een winnaar kiezen, deze gaat naar huis met een bijzonder kunstwerk. 

Alle initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis komen in aanmerking voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2020. Enige voorwaarde is dat de activiteit in 2020 heeft plaatsgevonden of in dat jaar werd afgerond. Dus heeft uw buurman een film gemaakt over een bepaald thema in de Drentse geschiedenis, of heeft de werkgroep in uw dorp allerlei thematische activiteiten georganiseerd? Vertel het ons! Ook een instelling die zich heeft ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of iemand die een historisch boek heeft gepubliceerd dingt mee naar de prijs. Films, boeken, theatervoorstellingen, (foto)projecten of publicaties: alles is mogelijk! 

Tot uiterlijk 17 januari 2021 kunnen kandidaten voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2020 worden aangemeld. Alle inzendingen worden daarna beoordeeld door een vakkundige jury. 

Kandidaten voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2020 kunnen, voorzien van een motivatie, worden opgegeven via: Drents Archief Brink 4 9401 HS Assen of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vergeet niet uw naam, adres, telefoonnummer, e-mail én die van de kandidaat te vermelden. Zodra de jury de top drie via de media bekend heeft gemaakt, kan via www.drentsehistorischevereniging.nl voor de publieksprijs gestemd worden.

Publieksprijs Drentse Historische Vereniging uitgereikt.

Het heeft even geduurd vanwege corona, maar de DHV-publieksprijs is eindelijk uitgereikt. In het atelier van kunstenaar Siemen Dijkstra in Dwingeloo kreeg de werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte een fraaie kleurenlitho van een paardenbloemenveld. De werkgroep heeft met het boek ‘Zwinderen, 800 jaar tussen veel en zand’ de meeste publieksstemmen weten te vergaren bij de verkiezing van de DHV-prijs 2019. De prijs zelf ging naar Marcel Bulte, Gerben Dijkstra en Sis Hoek-Beugeling voor hun boek De aantekeningen van Israël Jacobs.

Het lijvige boek over het dorp Zwinderen heeft jaren inspanning gevergd van een werkgroep, die nu de smaak te pakken heeft. Ze heeft zich gestort op een soortgelijk project over het dorp Gees.

Mieke Venhorst, Henny Kuipers, Kees van Dijk en Willem Anninga van de werkgroep werden van harte gefeliciteerd door de kunstenaar, die zelf druk bezig is met het vastleggen van het Drentse landschap en de veranderingen daarin. Binnenkort verschijnt ‘zijn boek ‘Kruistocht door Drenthe’.

 

 

 

 

 

    

 

 

 

De werkgroep monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte met in het midden kunstenaar Siemen Dijkstra. V.l.n.r. Willem Anninga, Mieke Venhorst, Dijkstra, Henny Kuipers en Kees van Dijk. (foto Bernd Otter)

Koester Drenthe

 

Voor alle vrijwilligers in de kunst-, cultuur-, erfgoed- of natuursector organiseren Het Drentse Landschap, Huus van de Taol, Drents Historische Vereniging en Stichting Kunst & Cultuur op donderdag 29 oktober 2020 de inspiratiedag Koester Drenthe. 
Een middag waar je andere vrijwilligers kunt ontmoeten tijdens workshops die gaan over vrijwilliger zijn en over de kansen en mogelijkheden van kruisbestuiving tussen natuur, kunst en erfgoed. 

Agenda 2020

Alle activiteiten op de agenda van 2020 zijn tot nader order uitgesteld. 

We hopen hier binnenkort weer een aangepaste en volle agenda te tonen!

 

UITSTEL SYMPOSIUM

------------------

Aan sprekers, deelnemers, vrijwilligers en anderszins betrokkenen 

Symposium Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe 

Het rondwarende Coronavirus roept een hoop onzekerheid op, ook bij ons als organisatie. Hoe hangt de vlag erbij op 18 april? Is het virus overwonnen, de pandemie afgelopen, de paniek bezworen? Of helpen de maatregelen niet en gaat het virus het Noorden nog veroveren...
In theorie zouden we nu gewoon door kunnen gaan met de voorbereidingen voor het symposium en pas op het laatste moment beslissen of het doorgaat. Maar de kans dat zich weinig mensen aanmelden of dat er gaten vallen in het programma is groot. Ook is het voor sprekers én deelnemers vervelend hierover zo lang in onzekerheid te verkeren. 

We hebben daarom besloten het symposium uit te stellen naar volgend voorjaar. We danken de deelnemers die zich al opgegeven hadden voor hun vertrouwen in ons programma. Als u al betaald hebt; de penningmeester zal het deelnemersgeld een dezer dagen aan u terugstorten. 

We danken de sprekers en vrijwilligers voor inzet en enthousiasme en hopen van harte dat zij volgend voorjaar opnieuw tijd kunnen vinden en bereid zijn mee te werken. We zullen jullie allemaal vroegtijdig in kennis stellen van datum en plaats van het uitgestelde Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe. En dan maken we het nóg mooier dan dit jaar al de bedoeling was. 

Met vriendelijke groeten, 

Anja Schuring 

Voorzitter Drentse Historische Vereniging

-------------

 

 

 

Op 18 april 2020 organiseren we een symposium over het thema 'Drenten uit den vreemde. De migratie naar Drenthe.' 

Op 3 september 2020 vindt de jaarvergadering van de DHV plaats bij Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen.