De jaarlijkse prijs van de Drentse Historische Vereniging 2020 is voor Harold de Jong, auteur van het boek Franse para’s in Drenthe. De publieksprijs ging naar Kees Opmeer voor zijn boek over de vervenersfamilie Rahder. De prijzen zijn bekend gemaakt tijdens een radio-uitzending van RTV Drenthe door de voorzitter van de jury commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Franse parachutisten

Het boek van kolonel De Jong werd door de jury gekozen als beste bijdrage aan de Drentse geschiedschrijving van vorig jaar. Volgens de jury heeft het boek de rol van Franse parachutisten in de bevrijding van Drenthe zichtbaar gemaakt. “Dit boek zorgt voor een bredere bekendheid en bredere erkenning van de strijd die de Fransen hebben geleverd voor de bevrijding van Noord-Nederland. Vele op zichzelf staande verhalen en monumenten worden samengebracht tot één verhaal. En dat is knap! De uitvoering is meer dan geslaagd. Beter dan dit kan gewoon niet”, aldus de jury.

De jury kijkt naar kwaliteit, originaliteit en in hoeverre de inzending de belangstelling voor de Drentse geschiedenis aanwakkert. De prijs bestaat uit 1000 euro en een oorkonde.

Publieksprijs voor boek van Kees Opmeer

Bezoekers van de website van de DHV konden stemmen voor de publieksprijs, dit jaar een kunstwerk van Bert Hemsteede. Hoe de Rahders Drenthe veranderden van Kees Opmeer kreeg de meeste stemmen. De derde genomineerde in de shortlist van de jury was Kees Faber vanwege diens boek Faber Pallets, kroniek van een familiebedrijf.

RahdersHoe de Rahders Drenthe veranderden

Decennialang won de familie Rahder turf langs de Hoogeveensche Vaart. De historische betekenis van drie generaties Rahder in Drenthe was tot het verschijnen van dit boek nauwelijks bekend. De verveners stichtten dorpen, veranderden het landschap en hebben veel voor het onderwijs betekend. Arbeiders deelden mee in de winst en de familie probeerde de medische zorg in het zuiden van Drenthe te verbeteren. Hoe de Rahders Drenthe veranderden is het persoonlijke verhaal van een familie die (internationaal) naam maakte in de turf. Met sterke persoonlijkheden, gedurfde keuzes, vernieuwende concepten, interne spanningen en – uiteindelijk – de teloorgang van het bedrijf.

Franse parasFranse para’s in Drenthe

Op 8 april 1945 sprongen 702 Franse parachutisten in groepjes van zo’n 15 man de Drentse duisternis in. Het was het begin van de operatie Amherst. De opdracht was om de opmars van het Canadese leger te ondersteunen. De parachutisten moesten strategisch gelegen bruggen veilig stellen, onrust veroorzaken onder de Duitse troepen, contact leggen met verzetsgroepen en voorkomen dat vliegvelden werden vernield. Het werk van de Franse parachutisten is niet alom bekend. Om de geschiedenis recht te doen schreef kolonel Harold de Jong Franse Para’s in Drenthe. In het boek staan alle gevechtsacties van de Fransen uitgebreid beschreven, met veel kaartjes en foto’s, waardoor de bijdrage van de Fransen aan de bevrijding van Drenthe inzichtelijk wordt.

Koester Drenthe

Voor alle vrijwilligers in de kunst-, cultuur-, erfgoed- of natuursector organiseren Het Drentse Landschap, Huus van de Taol, Drents Historische Vereniging en Stichting Kunst & Cultuur op donderdag 29 oktober 2020 de inspiratiedag Koester Drenthe.
Een middag waar je andere vrijwilligers kunt ontmoeten tijdens workshops die gaan over vrijwilliger zijn en over de kansen en mogelijkheden van kruisbestuiving tussen natuur, kunst en erfgoed.

Agenda 2020

Alle activiteiten op de agenda van 2020 zijn tot nader order uitgesteld.

We hopen hier binnenkort weer een aangepaste en volle agenda te tonen!

UITSTEL SYMPOSIUM

------------------

Aan sprekers, deelnemers, vrijwilligers en anderszins betrokkenen

Symposium Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe

Het rondwarende Coronavirus roept een hoop onzekerheid op, ook bij ons als organisatie. Hoe hangt de vlag erbij op 18 april? Is het virus overwonnen, de pandemie afgelopen, de paniek bezworen? Of helpen de maatregelen niet en gaat het virus het Noorden nog veroveren...
In theorie zouden we nu gewoon door kunnen gaan met de voorbereidingen voor het symposium en pas op het laatste moment beslissen of het doorgaat. Maar de kans dat zich weinig mensen aanmelden of dat er gaten vallen in het programma is groot. Ook is het voor sprekers én deelnemers vervelend hierover zo lang in onzekerheid te verkeren.

We hebben daarom besloten het symposium uit te stellen naar volgend voorjaar. We danken de deelnemers die zich al opgegeven hadden voor hun vertrouwen in ons programma. Als u al betaald hebt; de penningmeester zal het deelnemersgeld een dezer dagen aan u terugstorten.

We danken de sprekers en vrijwilligers voor inzet en enthousiasme en hopen van harte dat zij volgend voorjaar opnieuw tijd kunnen vinden en bereid zijn mee te werken. We zullen jullie allemaal vroegtijdig in kennis stellen van datum en plaats van het uitgestelde Drenten uit den vreemde. Migratie naar Drenthe. En dan maken we het nóg mooier dan dit jaar al de bedoeling was.

Met vriendelijke groeten,

Anja Schuring

Voorzitter Drentse Historische Vereniging

-------------

Op 18 april 2020 organiseren we een symposium over het thema 'Drenten uit den vreemde. De migratie naar Drenthe.'

Op 3 september 2020 vindt de jaarvergadering van de DHV plaats bij Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen.