Genomineerden DHV-prijs 2018 bekend

De jury heeft de volgende drie kandidaten genomineerd voor de DHV-prijs van 2018:

Egbert Brink met het boek de nacht van Byrman. In dit boek schets Brink het beeld van twee werelden: Nederlands-Indië en vooral Veenhuizen, beiden rond 1950.  Nederland heeft zich na de burgeroorlog teruggetrokken uit Nederlands-Indië en in Veenhuizen vormen de landverraders van de Tweede Wereldoorlog een belangrijk deel van de bevolking waardoor de sfeer in het gevangenisdorp verandert.  Startpunt is het verdachte overlijden van de 22-jarige dienstplichtige sergeant Ferdinand Byrman, vier dagen na zijn aankomst in Veenhuizen op 29 november 1950.

Erik Dijkstra met het boek Spitten voor de Vijand. Het boek gaat over de werkkampen in Drenthe die de Duitsers inrichtten om de landsverdediging op orde te brengen.  De kleinzoon van Eelke, de auteur Erik Dijkstra,  besloot om onderzoek te doen naar de verhalen die zijn opa noteerde. Hij dook de archieven in en sprak met getuigen. De persoonlijke verhalen, maar ook de historische achtergrond kregen een plaats in zijn boek.

En als laatste heeft de jury De werkgroep Trots op Darp genomineerd. Zij heeft een bijzondere publicatie over 70 jaar Wederopbouw van Darp tot stand gebracht: ‘Trots op Darp’. Naast uitvoerig archiefonderzoek, is het een levend verhaal geworden met storytelling uit de eerste hand van inwoners die tot vier keer moesten verhuizen voordat zij in het Nieuwe Darp hun toekomst weer vonden. Tijdens de viering op 2 juni, is niet alleen de publicatie uitgereikt, maar is ook een dorpsfilm vertoond met interviews. Ook de schooljeugd van basisschool de Veldwikke werd intensief betrokken bij de viering met een schoolproject.

Op zondag 17 maart wordt tijdens een live radiouitzending van Drenthe Toen de prijswinnaar bekend gemaakt. Tijdens dezelfde uitzending wordt ook de publieksprijs uitgereikt. De winnaar ontvangt een kunstwerk gemaakt door Henk Geertsma uit Assen.

Er kan tot zondag 17 maart 12.00 uur gestemd worden.