Feestelijke uitreiking 100e Waardeel

Op donderdag 10 januari heeft gedeputeerde van cultuur Cees Bijl de honderdste waardeel in ontvangst genomen. In een goed gevulde kerk van Anloo schotelde de DHV haar gasten een mooi, gevarieerd programma voor waarbij feit en fictie een grote rol speelde. Honderd Waardelen, zo'n 40 redactieleden en 17 vaste medewerkers hebben de afgelopen 25 jaar aan het tijdschrift gewerkt. Grofweg vierhonderd artikelen. Over grote geschiedenis, over kleine geschiedenis. Makkelijk te lezen, of lastig. Gebaseerd op nieuw onderzoek of juist een bevestiging van bestaande kennis.

In het eerste nummer staat een mooi artikel in van Cees van Dijk over de Podagristen. Over dat ze niet bestonden, althans niet in het echt. Wel als literaire figuren. In datzelfde jaar ook een verhaal van Harry Gras over de Slag bij Ane. Daarin prikt Harry de mythe door van de opstandige Drent.

Twee mythes ontkracht in één jaar. Daarmee is het eerste jaar van zichzelf al bijna mythisch. Niet alle nummers hebben deze middag de revue gepasseerd, maar dit is wel denkrichting van het Waardeel: streven naar artikelen die kloppen, die gestoeld zijn op gedegen onderzoek, die de geschiedschrijving over Drenthe vooruit brengt.

De inhoud van nummer 100 is niet speciaal anders dan de voorgaande nummers. Er staat alleen wel een speciaal jubileumartikel in. We vroegen oud-hoofdredacteuren om hun favoriete artikel in te sturen en stelden daamee een top twaalf samen.

Wilt u het hele blad lezen en u bent geen lid van de DHV? Dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en tegen een vergoeding sturen we u de 100e waardeel graag op

 

waardeel nummer 1                         waardeel nummer 100
De voorkant van de allereerste Waardeel uit 1994                               De voorkant van de honderste Waardeel 2018

 

mijlpaal 100 keer waardeel 
bron: Dagblad van het Noorden (11-01-2019)                                          

        

 De krant van Tynaarlo
  bron: de Krant van Tynaarlo (16-01-2019)

 

waardeel 2018 4programma
Uitnodiging en programma voor presentatie 100 keer waardeel