2017 04 waardeel

En hier is alweer de laatste Waardeel van het jaar 2017. Met dit keer een grote bijdrage van de speurtocht van Harry Gras naar de stervende leeuw. En het vergeten Drenste dorp Nieuwediep. Maar ook een artikel over de bewakers van kamp Westerbork, wie waren zij? 

Veel leesplezier gewenst!

Zoals velen van u inmiddels hebben begrepen verschijnt in 2017 geen Drents Genealogisch Jaarboek. In plaats hiervan komt er in het voorjaar van 2018 een speciaal jaarboek over het thema genetische genealogie. Dit in het kader van het symposium dat we organiseren rondom dit thema. Onder andere de sprekers van dit symposium zullen daarin een bijdrage leveren.

Maar ook voor 'gewone' genealogie is er plaats in dit themanummer. U kunt uw bijdrage sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En ondanks dat de toestroom van artikelen de laatste jaren wat stokt, houdt de redactie zich van harte aanbevolen voor nieuwe artikelen. Want als er genoeg bijdragen ingestuurd worden, komt er daarna gewoon weer een nieuwe DGJ. Daar hopen we van harte op. Misschien dat het symposium nieuwe ideeën brengt!

 

 In het dagblad van het Noorden stond op zaterdag 7 oktober voor de dertiende keer de Drentscge geschiedenisquiz. De interesse en kennis onder de lezers bleek groot: er zijn honderden inzendingen binnengekomen

In het Drents Archief zijn op donderdag 26 oktober de antwoorden én de winnaars bekend gemaakt van de Drentse Geschiedenisquiz 2017. Bijna achthonderd mensen hebben in de maand oktober meegedaan aan de historische quiz, die op de Dag van de Drentse Geschiedenis in het Dagblad van het Noorden werd gepubliceerd. Zestig fanatieke puzzelaars waaronder de uiteindelijke winnaar waren aanwezig tijdens de uitslag.   

Quizmaster Ferry Sieders nam donderdagmiddag de vragen nog eens door met het aanwezige publiek. Bij de grootste hersenkrakers werd een nadere toelichting gegeven. Daarna volgde de trekking van de vijf prijswinnaars door notaris Johan de Groot van notariskantoor Tijdhof, Daverschot en De Jong Posthumus.

En dit zijn de winnaars:

1e plaats, € 150,- : de heer Kampinga uit Assen
2plaats, € 100,- : de heer Elken uit Dwingeloo
3plaats, € 75,- : de heer Kamperman uit Roderesch
4e plaats, € 50,- : de heer/mevrouw Hulshof uit Appelscha
5e plaats, € 25,- : mevrouw Schimmel-Gringhuis uit Emmer-Compascuum

Allen van harte gefeliciteerd met uw prijs!

Hieronder vindt u de goede antwoorden:

 1. Ooievaars zijn van oudsher bekend als brengers van geluk en nieuw leven. Op deze foto is te zien dat ze nestelen op de schoorstenen van een Drentse havezate. Welke havezate is dit?
  De Havixhorst
 2. In 1811 werd in Nederland de dienstplicht ingevoerd. Iedere 19-jarige mannelijke inwoner kon worden ingeloot voor de nationale militie. Wie geluk had hoefde niet te dienen, wie pech had kon proberen vrijstelling te krijgen. Het noodlot kon ook worden afgewend door een plaatsvervanger aan te stellen. Dat was echter een kostbare aangelegenheid en niet voor iedereen weggelegd. Welke keizer voerde destijds de dienstplicht in Nederland in?
  Napoleon
 3. Op schoolreisje met de bus. Groter geluk bestond haast niet voor schoolkinderen in de jaren vijftig en zestig. Schoolreisjes werden verzorgd door particuliere ondernemers maar welke busonderneming verzorgde tot 1963 het openbaar vervoer in Drenthe?
  DABO
 4. Je kunt het geluk ook afdwingen. Al eeuwenlang worden stenen voorwerpen en fossielen gevonden. Toen men nog niet wist dat deze voorwerpen prehistorisch waren kende men ze mysterieuze krachten toe. Zo zouden deze stenen beschermen tegen blikseminslag. En als je wat schraapsel van de kei aan je kind gaf had die niet zo’n last van stuipen. Hoe werd zo’n kei genoemd?         
  Dondersteen
 5. Dominee Tilekinck had een wat ongelukkige carrière. Hij werd in 1733 door Drost en Gedeputeerden uit zijn ambt gezet, maar dat had hij geheel aan zichzelf te danken. Hij was vaak dronken en had bovendien een kostbare kerkbeker verdonkeremaand. In welke gemeente was hij predikant? 
  Zweeloo
 6. In de eerste helft van de jaren negentig van de vorige eeuw beleefde het spel ‘bingo’ een flinke opleving. In de vroegere gemeente Norg werd ook heel fanatiek het geluk beproefd in een voormalig pretpark. Hoe heet dit tegenwoordig volledig vervallen pretpark?
  De Vluchtheuvel
 7. Met zijn opzienbarende archeologische vondsten leek hij het geluk aan zijn kant te hebben. Wie was deze roemruchte Drentse amateurarcheoloog aan wie onlangs de roman ‘Tjerk’ werd gewijd?
  Vermaning
 8. In juli 1936 nam het hele land kennis van het verschrikkelijke ongeluk dat het bestuur van Beilen overkwam op weg naar Assen. De burgemeester en wethouder Eleveld kwamen om. De andere beide inzittenden, wethouder Schuring en secretaris Thalen overleefden het ongeluk. Hoe heette deze burgemeestervan Beilen?    
  Froentjes
 9. Gelukkig reisde in de jaren ’30 van de achttiende eeuw een Amsterdamse tekenaar door Drenthe die veel vastgelegd heeft. Daaraan hebben we met name een interessante serie oude tekeningen van kerken en havezaten overgehouden. Hoe heette deze tekenaar? Zijn voornaam was Cornelis.
  Pronk
 10. Onlangs werd een document gerestaureerd dat te beschouwen is als de oudste grondwet van Drenthe. Het stuk perkament uit 1412 was in honderden stukjes uiteengevallen, maar gelukkig konden die bij de restauratie weer op de goede plek geplakt worden. Hoe heet dit belangrijke document?
  Landrecht
 11. In heel Nederland is er maar één Geluklaan en die ligt in Drenthe. Deze laan is genoemd naar Jacob Geluk (Tholen, 1894 –  1945). Hij was commandant van de plaatselijke rijkspolitie. Vanwege zijn banden met het verzet werd hij in 1944 gearresteerd en afgevoerd naar Neuengamme. In welke gemeente was Geluk politieagent?
  Roden
 12. Een jonge zeeman uit Zuidlaren vertrok in 1796 naar Rusland om daar zijn geluk te beproeven. Hij schopte het tot admiraal en werd wereldberoemd door de zeeslag bij Navarino voor de Griekse kust. Hoe heette hij? (voor- en achternaam)
  Louis van Heiden
 13. Het geluk van een ééndagsvlieg. In 1979 was er opeens een muziektrio dat een grote landelijke hit had. Er waren optredens bij ‘Op volle Toeren’ en andere shows. Onderwerp van het Drentstalige liedje was de nering van ‘va’. Hoe heet het liedje?                       
  De pieteröliekar
 14. Al in achttiende eeuw sloten schippers in de Veenkoloniën onderlinge verzekeringen af om financiële bijstand te krijgen wanneer hun schip was verongelukt op zee. Zo’n compagnie vormde ook een belangrijk sociaal element in het dorp. Hoe werd zo’n scheepscompagnie ook wel genoemd? 
  Compact
 15. Martinus Johannes van Rooyen streek in 1947 neer in een klein dorp in Noord-Drenthe. Hij verrichtte er wonderen met hoogtezon, massage en watertjes vol geheime ingrediënten. Klanten stroomden van heinde en verre toe. Van Rooyen was niet gierig en liet het dorp meeprofiteren van zijn voorspoed: hij betaalde de aanleg van een voetbalveld en organiseerde bejaardenreizen. In 1951 vertrok hij plotseling naar Antwerpen, schulden en ontevreden klanten liet hij achter. Wat was zijn bijnaam?
  De kapper van Een
 16. Goed uiteinde, goed begin, veel heil en zegen, gelukkig nieuwjaar, zomaar een paar gelukwensen die je ten deel kunnen vallen bij de viering van oud en nieuw. In Drenthe symboliseert het feestelijke “kniepertie” het oude jaar: dat is plat en bevat geen geheimen meer. Welk koekje staat symbool voor het nieuwe jaar?
 17. Nieuwjaarsrolletje
 1. Met z’n vieren waren ze spinazie aan het snijden op het land achter het gesticht waar ze woonden. Opeens barstte een hevig onweer los en drie van hen werden “door het hemelvuur gedood”. De vierde had zich verscholen onder een aardappelmand en dat was zijn geluk. In welk dorp vond op 17 mei 1910 dit drama plaats?
  Veenhuizen
 2. Geluk in het spel is geluk in de liefde luidt de gezegde. Tijdens het oeroude Drentse spel blokgooien wordt met een beetje geluk het blok met daarop centen omvergeworpen en mag de gooier enkele centen in eigen zak steken. Een andere benaming voor dit spel is konkelen. Tijdens een strenge winter in 1996 werd in Hollandscheveld een heus wereldkampioenschap konkelen georganiseerd. Op welke ondergrond werd dit kampioenschap destijds gehouden
  Natuurijs
 3. Deze foto is al eens vaker gebruikt voor de quiz, je kunt er uren naar kijken. Maar zus Engel uit Weiteveen heeft geluk gehad, ze is er goed vanaf gekomen. Van welke kloosterorde was zus Engel?   
  Franciscanessen

Wanneer u de juiste antwoorden op de juiste plek had gezet, las u van boven naar beneden de oplossing: In de Zevende Hemel zijn.

quiz 2017

Op zaterdag 21 oktober stond weer een LOL op het programma. Deze keer stond de oliewinning rondom  Schoonebeek centraal. Het historische aspect zat hem met name in de veranderingen die deze sinds de start van de winning door de NAM, dit jaar 70 jaar geleden, heeft ondergaan.

We begonnen in de ochtend met een interessante lezing verzorgd door Wytse Sikkema, geassisteerd door Daan den Hartog Jager, (oud) medewerkers van de NAM. Wytse kon een mooie uitleg geven over de geologische opbouw van het olieveld en de wijze waarop de winning in de loop der tijd is veranderd. Er blijken tientallen boringen met grote precisie in het olieveld te zijn gemaakt in een  zandsteenlaag variërend van 10 tot 30 meter op een diepte van circa 800 tot 1000 meter.

Daarnaast werd tekst en uitleg gegeven over productiemethoden en veranderingen die dit rondom Schoonebeek heeft ondergaan. Interessant daarbij is dat het olieveld doorloopt in Duitsland, waar de ‘ouderwetse’ productie methode, met de zogenaamde Ja-knikkers, nog volop in gebruik is. In Nederland is een nieuwe methode met stoom-injectie in gebruik genomen waarbij de Ja-knikkers voor nieuwere varianten zijn vervangen.

moderne oliewinning

(wijze waarop in Nederland olie wordt gewonnen)

Na een goed verzorgde lunch in de Wolfshoeve mocht een bezoekje aan de Ja-knikkers over de grens in Duitsland dan ook niet ontbreken. Daan den Hartog Jager nam ons mee naar een aantal interessante plekken waarbij natuurlijk ook de boorputten met de stoom-injectie pompen in Nederland werden bezocht.

We sloten af met een bezoekje aan de stoomfabriek waar stoom op hoge tempratuur het veld in wordt gepompt, nodig voor de stoominjectie. Deze is gebouwd op het oude rangeerterrein van de NAM, waar vroeger treinen vol olie naar de olie-verwerkingsfabriek in Pernis vertrokken. We kijken terug op een geslaagde en leerzame middag en danken Wytse Sikkema en Daan den Hartog-Jager voor hun bijdrage!

 

Collectie Stichting De Spiker: Schoonebeek

(bron: Stichting de Spijker, Schoonebeek)

2017 03 waardeel

Was gouverneur generaal Van Heutsz nou een schurk of een held? En waarom draagt een boerderij in Drenthe de naam 'De Dollard'? Dat en nog veel meer leest u in het nieuwe nummer van Waardeel!

2017 02 waardeel

Onlangs verscheen weer een nieuwe editie van Waardeel. Dit keer staat een negentiende-eeuwse wandeltocht door Drenthe centraal. Er is ook aandacht voor de oudste grondwet van Drenthe. En kent u het lot van de vliegenier Klaas Troost?

2017 01 waardeel

Daar is hij dan, de nieuwste Waardeel van 2017! Met artikelen over de eerste landbouwschool van Drenthe bij het gehucht Wateren, de marke Schoonebeek en schietbanen en de schietvereniging van Veenhuizen. Maar ook: Wat droegen de Drentse etten allemaal bij zicg als onderdeel van hun dienstkleding?

Nieuwsgierig geworden? Word lid van de DHV en ontvang vier keer bij jaar Waardeel.

Op zondag 7 mei sluiten we aan bij de wandeling die de Historische Vereniging Annen organiseert naar aanleiding van het Schuilingproject. De wandeling is in het dorp zelf en voert langs een aantal punten waar de deelnemers uitleg krijgen over het ontstaan van het (cultuur)landschap. Tussen de middag is er soep met brood bij café de Grutter (tegenover de muziekkoepel). Daar is ook de lezing van Roelof Eleveld over de schoolmeester Roelof Schuiling en zijn grote betekenis voor het aardrijkskundeonderwijs in Nederland. Aanvang 10.00 uur. Verzamelen bij de hoek Kruisstraat/Brink (afslag naar Spijkerboor). Deze wandeling is voor iedereen toegankelijk. De kosten zijn € 2,50. Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op vrijdag 21 april vindt de ALV van de DHV plaats in het Drents Archief. Dit keer beginnen we om 16.00 uur. Afsluitend de ledenvergadering is er gelegenheid om het glas te heffen de toekomst en bij te praten over het afgelopen jaar.

De agenda is hier te vinden. De overige stukken van de ledenvergadering zijn voor de leden toegankelijk op de ledenpagina van de website. Wanneer u inlogt kunt u bij de gegevens.  Wanneer iemand de stukken per mail wil ontvangen, dan kunt u dit aangeven bij de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Overigens zullen de stukken op de bijeenkomst zelf ook worden uitgereikt.

Historische Vereniging Annen wint de DHV-prijs 2016 

Op 12 maart is voor de zeventiende keer de DHV-prijs uitgereikt. Dat gebeurde in een live-uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen van RTV-Drenthe. De jury heeft  bekend gemaakt dat de Historische Verenging van Annen de prijs heeft gewonnen. In het juryrapport staat onder andere geschreven dat:

"er was sprake van een brede waaier aan activiteiten rondom Roelof Schuiling met  diverse, originele onderdelen van hoge kwaliteit, die de schijnwerper richten op de geschiedenis van het dorp Annen, en eigenlijk op die van heel Drenthe. Een voorbeeld van een originele, vernieuwende manier om met lokale en regionale geschiedenis om te gaan"

Koert Broersma won de publieksprijs. Maar liefst 1450 stemmen werden uitgebracht, waarvan de meesten naar Koert Broersma ging. Hij kreeg een kunstwerk, gemaakt door Sake Elzinga, overhandigd.