Lezing op Locatie Dennenoord en Zuidlaardermarkt - 18 mei 2024

In Zuidlaren wordt in 1895 een psychiatrische kliniek geopend. Op het terrein komt een dorpsachtige gemeenschap tot ontwikkeling. Een watertoren, woningen, een bakker, een slager, een boerderij, een zang- en een toneelclub, werkplaatsen, moestuinen, bloemenvelden en een kerk kenmerken het min of meer zelfvoorzienende karakter.
De gidsen van Lentis nemen ons mee op een wandeling door de geschiedenis van Dennenoord en daarmee ook door de geschiedenis van de psychiatrie in de twintigste eeuw. Ook brengen we een bezoek aan het Erfgoedmuseum.
Na een lunch in het Brinkhotel vertelt Hans Fidder (Historische Vereniging Zuidlaren) over de geschiedenis van de Zuidlaardermarkt, de oudste en grootste paardenmarkt van Noordwest-Europa. Recentelijk zijn nieuwe gegevens over de ouderdom van deze markt aan het licht gekomen.

dennenoordProgramma
9.45  uur – Ontvangst met koffie/thee, restaurant Zuidend op het Dennenoordterrein.
10.15 uur – Rondleiding over het Dennenoordterrein met bezoek aan het Erfgoedmuseum.
12.30 uur – Vertrek met eigen auto naar het Brinkhotel, Brink Oostzijde 6, 9471 AE Zuidlaren.
12.45 uur – Lunchbuffet in het Brinkhotel.
13.45 uur – Lezing over de paardenmarkt te Zuidlaren door Hans Fidder.
15.00 uur – Wandeling over het terrein van de paardenmarkt/centrum Zuidlaren (facultatief).
15.30 uur – Einde programma.

Parkeren op het Dennenoordterrein kan bij restaurant Zuidend, E36 9471 KG  Zuidlaren.

Aanmelden en betalen
Aanmelden kan tot 11 mei bij onze secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Excursie Zuidlaren.
Let op: Meld u tijdig aan, er is plek voor een beperkt aantal deelnemers, vol is vol!
De activiteit kost € 23; niet-leden betalen € 28. U ontvangt van ons een bevestigingsmail met de betaalgegevens. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYMPOSIUM VAN GOGH IN DRENTHE - EEN TERUGBLIK

genomineerden 2023Op een koude novemberochtend in 1883, nu 140 jaar geleden stapte Vincent van Gogh 's morgens heel vroeg op de kar bij logementhouder Hendrik Scholte voor een dagje naar Zweeloo. Voor Van Gogh, Drenthe en de kunstgeschiedenis een onvergetelijke dag.

Op het mini-symposium van zaterdagmiddag 28 oktober 2023, georganiseerd door de DHV voor leden en niet-leden, herleefden we die dag met kunsthistoricus Godelieve van der Heijden en geschiedenisfanaat en Van Gogh-kenner Bert J. Finke. We bezochten als eerste het inmiddels volledig gerenoveerde Van Gogh-Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord (het toenmalige logement Scholte, waar Van Gogh enige tijd werkte en woonde). Voor veel aanwezigen een nieuwe kennismaking met dit pand. 

Na de rondleiding in het Van Gogh-huis vertrokken we naar het nabijgelegen dorpshuis 'De Veurkamer' waar de sprekers hun inzichten deelden: Godelieve van der Heijden plaatste Van Gogh en zijn werk in een grotere, kunsthistorische context en Bert J. Finke nam ons via een dynamische presentatie (vanuit Italië!) onder meer mee op een zoektocht langs de diverse logementen in en rondom Zweeloo, waar Van Gogh zijn 'oude vrouwtje aan het spinnewiel' vermoedelijk tekende. De titel van Finke's zoektocht was: 'CSI Zweeloo, Cultural Scene Investigation', om maar aan te geven hoeveel zoekwerk hij in zijn reconstructie(s) heeft gestoken. Er werden vragen gesteld en onder het genot van een hapje en een drankje kon worden nagepraat over de zojuist gehoorde bevindingen, waarbij de discussie niet werd geschuwd.

Kortom, het was een zeer geslaagd mini-symposium voor alle aanwezigen. De DHV neemt zich, als onderdeel van een lange traditie, telkens weer voor nieuwe, boeiende en historische plaatsen in Drenthe te koppelen aan enthousiasmerende sprekers en nieuwe inzichten. Op symposia die toegankelijk zijn voor leden (met korting) en niet-leden. Houd voor aankondigingen voor nieuwe symposia dit bulletin in de gaten.

-----------------------------------------------------------------VERSLAG VAN EEN WANDELING LANGS DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN TERHEIJL

Op vrijdagmiddag 12 mei 2023 maakten we onder leiding van gids Tjerk Vonck een historische wandeling door het Natuurschoonbos tussen Nietap en Roden. Het gebied is eigendom van de Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving, opgericht op kerstavond 1921 met als doel het bos te behouden.

terheijlTjerk nam ons mee door het bos en langs schouwpaden naar het gebied waar in de middeleeuwen potklei werd gewonnen door monniken of lekenbroeders van het Cisterciënzer klooster van Aduard. Terplekke bakten ze de kloostermoppen in een veldoven. De turf om de oven te stoken was ook in de buurt aanwezig en via de waterwegen konden de bakstenen verder vervoerd worden. Er ontstond een uithof van het klooster die De Helle werd genoemd. Later verfraaide abt Wolterus de uithof en werd het een aangenaam buitenverblijf voor het klooster: Het Paradijs.

Onderweg wees Tjerk ons op de veldpalen van kunstenaarscollectief ‘allemansgoed Terheijl’. De koppen van de palen zijn gemaakt van bodemmateriaal dat exact op de plek van de paal is gewonnen. Dat resulteerde in paalkoppen van keramiek (uit potklei) en glas (uit dekzand). Daarnaast zijn er ‘zwerfpalen’ met veldnamen en doorgezaagde zwerfkeien uit de ijstijd die op die plaats zijn gevonden. De keien werden direct door een van de deelnemers gedetermineerd!

Aangekomen bij de locatie van Huis Terheijl vertelde Erwin de Leeuw over de geschiedenis van dit huis van stand. De vroegere uithof was aan het begin van de 17de eeuw in bezit gekomen van Caspar van Ewsum en kreeg de status van havezate. Verschillende families waren achtereenvolgens eigenaar. Huis Terheijl kreeg aan het eind van de 18de eeuw een grondige renovatie, maar in 1853 werd het verkocht om te worden afgebroken. Op de fundamenten werd een boerderij gebouwd waarvan het voorhuis nog steeds bestaat.
We sloten de wandeling af in de theetuin van boomkwekerij De Baggelhof waar het goed toeven was.

VERSLAG VAN DE LEZING OP LOCATIE IN ECHTEN

Zaterdag 14 mei 2022 werd er voor het eerst in ruim twee en een half jaar weer een lezing op locatie georganiseerd. Ditmaal was Echten aan de beurt, in de directe nabijheid van Hoogeveen. We hadden een goede opkomst met een groep van 30 aanwezigen.

Echten is historisch gezien vooral interessant vanwege het Huis te Echten, een van de achttien havezaten die de provincie Drenthe rijk was. Huis te Echten is goed bewaard gebleven en de historische ligging in zijn omgeving is niet veel veranderd. De duiventil stond er wat troosteloos bij, sinds de laatste winterstorm. Het huis zelf leek in niets aangetast en heeft nog steeds de allure van weleer.

Echten tuin 700Met een dubbele gracht en twee bijgebouwen kent dit versterkte huis een rijke historie die nauw verweven is met de ontginning van het nabijgelegen hoogveen aan het begin van de zeventiende eeuw. Onze eerste spreker, Hendrik Jan Benning, wist met mooie anekdotes deze historie prachtig te verwoorden. In onvervalst Drents kon hij dat als goede bekende van de familie Van Echten en het huis  als geen ander. Een rondleiding door het huis, waarin veel oude elementen nog bewaard gebleven zijn, maakte dit beeld verder compleet.

Na de rondleiding nam Jan Bos ons mee door de geschiedenis van de havezaten in Drenthe. Hierbij passeerden de bestaande Drentse havezaten de revue. Maar ook verdwenen havezaten waar nog oude tekeningen van bewaard gebleven zijn, ontsnapten niet aan Jans en daarmee onze aandacht.

Na de lezing volgde een boswandeling naar de lunch, waar we op het terras genoten van een twaalfuurtje. De wandeling terug voerde langs de rand van het dorp en een prachtig cultuurlandschap met authentieke boerderijen die in het verleden als schaapskooien werden gebruikt.

In de Hummelhoeve volgde een uitleg over boekrestauratie en boekbinden. De huidige drijvende krachten achter dit atelier, Anniek Anninga en Aaldert de Lange, gaven nadere uitleg over deze ambachten. Anniek stond stil bij de principes van de boekrestauratie en Aaldert nam ons mee in de wereld van het boekbinden. Het restauratieatelier beschikt over een prachtige collectie boekbindmachines en -materiaal, wat deze oude boerderij tot een bijzondere plek maakt. Daarnaast worden er in de Hummelhoeve allerlei cursussen gegeven waarmee deze oude ambachten in leven gehouden worden.

Na het bezoek aan de Hummelhoeve was het programma afgerond en werd de lezing op locatie afgesloten. We kijken terug op een geslaagde dag.

Christian Lubbinge, Werkgroep Geschiedenis