Op zaterdagmiddag 28 oktober organiseert de DHV een mini-symposium over Vincent van Gogh in Zuidoost-Drenthe. Kunsthistorica Godelieve van der Heijden zal vertellen wat Van Gogh bewoog om zijn inspiratie in Drenthe te zoeken. Historicus Bert Finke belicht recent onderzoek dat een nieuw licht werpt op de locaties en onderwerpen tijdens het verblijf van Vincent in Veenoord/Nieuw-Amsterdam en op diens dagtrip naar Zweeloo.
Het symposium start om 13.00 uur met een rondleiding door het vernieuwde Van Gogh Huis Drenthe in Veenoord/Nieuw Amsterdam. Daarna vertrekken we naar dorpshuis De Veurkamer waar de sprekers hun inzichten delen en met elkaar in discussie gaan. We sluiten de middag af met een drankje en hapje.
AANMELDEN
U kunt zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Symposium.
De activiteit kost € 15; niet-leden betalen € 20. U ontvangt een bevestigingsmail met de betaalgegevens.
-----------------------------------------------------------------
VERSLAG VAN EEN WANDELING LANGS DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN TERHEIJL
Op vrijdagmiddag 12 mei 2023 maakten we onder leiding van gids Tjerk Vonck een historische wandeling door het Natuurschoonbos tussen Nietap en Roden. Het gebied is eigendom van de Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving, opgericht op kerstavond 1921 met als doel het bos te behouden.
Tjerk nam ons mee door het bos en langs schouwpaden naar het gebied waar in de middeleeuwen potklei werd gewonnen door monniken of lekenbroeders van het Cisterciënzer klooster van Aduard. Terplekke bakten ze de kloostermoppen in een veldoven. De turf om de oven te stoken was ook in de buurt aanwezig en via de waterwegen konden de bakstenen verder vervoerd worden. Er ontstond een uithof van het klooster die De Helle werd genoemd. Later verfraaide abt Wolterus de uithof en werd het een aangenaam buitenverblijf voor het klooster: Het Paradijs.
Onderweg wees Tjerk ons op de veldpalen van kunstenaarscollectief ‘allemansgoed Terheijl’. De koppen van de palen zijn gemaakt van bodemmateriaal dat exact op de plek van de paal is gewonnen. Dat resulteerde in paalkoppen van keramiek (uit potklei) en glas (uit dekzand). Daarnaast zijn er ‘zwerfpalen’ met veldnamen en doorgezaagde zwerfkeien uit de ijstijd die op die plaats zijn gevonden. De keien werden direct door een van de deelnemers gedetermineerd!
Aangekomen bij de locatie van Huis Terheijl vertelde Erwin de Leeuw over de geschiedenis van dit huis van stand. De vroegere uithof was aan het begin van de 17de eeuw in bezit gekomen van Caspar van Ewsum en kreeg de status van havezate. Verschillende families waren achtereenvolgens eigenaar. Huis Terheijl kreeg aan het eind van de 18de eeuw een grondige renovatie, maar in 1853 werd het verkocht om te worden afgebroken. Op de fundamenten werd een boerderij gebouwd waarvan het voorhuis nog steeds bestaat.
We sloten de wandeling af in de theetuin van boomkwekerij De Baggelhof waar het goed toeven was.
VERSLAG VAN DE LEZING OP LOCATIE IN ECHTEN
Zaterdag 14 mei 2022 werd er voor het eerst in ruim twee en een half jaar weer een lezing op locatie georganiseerd. Ditmaal was Echten aan de beurt, in de directe nabijheid van Hoogeveen. We hadden een goede opkomst met een groep van 30 aanwezigen.
Echten is historisch gezien vooral interessant vanwege het Huis te Echten, een van de achttien havezaten die de provincie Drenthe rijk was. Huis te Echten is goed bewaard gebleven en de historische ligging in zijn omgeving is niet veel veranderd. De duiventil stond er wat troosteloos bij, sinds de laatste winterstorm. Het huis zelf leek in niets aangetast en heeft nog steeds de allure van weleer.
Met een dubbele gracht en twee bijgebouwen kent dit versterkte huis een rijke historie die nauw verweven is met de ontginning van het nabijgelegen hoogveen aan het begin van de zeventiende eeuw. Onze eerste spreker, Hendrik Jan Benning, wist met mooie anekdotes deze historie prachtig te verwoorden. In onvervalst Drents kon hij dat als goede bekende van de familie Van Echten en het huis als geen ander. Een rondleiding door het huis, waarin veel oude elementen nog bewaard gebleven zijn, maakte dit beeld verder compleet.
Na de rondleiding nam Jan Bos ons mee door de geschiedenis van de havezaten in Drenthe. Hierbij passeerden de bestaande Drentse havezaten de revue. Maar ook verdwenen havezaten waar nog oude tekeningen van bewaard gebleven zijn, ontsnapten niet aan Jans en daarmee onze aandacht.
Na de lezing volgde een boswandeling naar de lunch, waar we op het terras genoten van een twaalfuurtje. De wandeling terug voerde langs de rand van het dorp en een prachtig cultuurlandschap met authentieke boerderijen die in het verleden als schaapskooien werden gebruikt.
In de Hummelhoeve volgde een uitleg over boekrestauratie en boekbinden. De huidige drijvende krachten achter dit atelier, Anniek Anninga en Aaldert de Lange, gaven nadere uitleg over deze ambachten. Anniek stond stil bij de principes van de boekrestauratie en Aaldert nam ons mee in de wereld van het boekbinden. Het restauratieatelier beschikt over een prachtige collectie boekbindmachines en -materiaal, wat deze oude boerderij tot een bijzondere plek maakt. Daarnaast worden er in de Hummelhoeve allerlei cursussen gegeven waarmee deze oude ambachten in leven gehouden worden.
Na het bezoek aan de Hummelhoeve was het programma afgerond en werd de lezing op locatie afgesloten. We kijken terug op een geslaagde dag.
Christian Lubbinge, Werkgroep Geschiedenis