Historische natuurwandeling Terheijl op 12 mei 2023

Vrijdag 12 mei 2023, 13.30-16.30 uur

Tussen Nietap en Roden ligt Natuurschoon Nietap, een voor velen onbekend gebied waarin je de sporen van bijna een half miljoen jaar bodembedekking en duizenden jaren menselijke inspanning kunt ontdekken. Lekenbroeders van het klooster Aduard wonnen er de potklei die al in de eerste ijstijd was gevormd. De klei werd terplekke gebakken tot kloostermoppen. Later verrezen hier de buitenplaatsen Huis ter Heijl, Thedema en Vredeveen.
Tjerk Vonck van de Vereniging Natuurschoon Nietap neemt ons mee op een historische natuurwandeling door het gebied. Erwin de Leeuw (Drents Archief) geeft een toelichting op de historische aspecten van de wandeling.

terheijl 500
Aanmelden

Heeft u belangstelling voor deze activiteit? Aanmelden kan tot 7 mei bij onze secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Wandeling Terheijl.
Let op: Meld u tijdig aan, er is plek voor een beperkt aantal deelnemers, vol is vol!
De activiteit kost € 5,00; niet-leden betalen € 7,50. U ontvangt van ons een bevestigingsmail met de betaalgegevens. 

Programma vrijdag 12 mei
13.30 uur – Start van de wandeling bij parkeerplaats Natuurschoon aan de Vagevuurselaan, tegenover nummer 10.
15.30 uur – Kopje koffie of thee met wat lekkers tussen de historische fruitrassen van biologische boomkwekerij De Baggelhof. We wandelen daarna weer terug naar het startpunt.
16.30 uur – Einde programma.


---------------------------------

Verslag Lezing op Locatie in Echten

Zaterdag 14 mei 2022 werd er voor het eerst in ruim twee en een half jaar weer een lezing op locatie georganiseerd. Ditmaal was Echten aan de beurt, in de directe nabijheid van Hoogeveen. We hadden een goede opkomst met een groep van 30 aanwezigen.

Echten is historisch gezien vooral interessant vanwege het Huis te Echten, een van de achttien havezaten die de provincie Drenthe rijk was. Huis te Echten is goed bewaard gebleven en de historische ligging in zijn omgeving is niet veel veranderd. De duiventil stond er wat troosteloos bij, sinds de laatste winterstorm. Het huis zelf leek in niets aangetast en heeft nog steeds de allure van weleer.

Echten tuin 700Met een dubbele gracht en twee bijgebouwen kent dit versterkte huis een rijke historie die nauw verweven is met de ontginning van het nabijgelegen hoogveen aan het begin van de zeventiende eeuw. Onze eerste spreker, Hendrik Jan Benning, wist met mooie anekdotes deze historie prachtig te verwoorden. In onvervalst Drents kon hij dat als goede bekende van de familie Van Echten en het huis  als geen ander. Een rondleiding door het huis, waarin veel oude elementen nog bewaard gebleven zijn, maakte dit beeld verder compleet.

Na de rondleiding nam Jan Bos ons mee door de geschiedenis van de havezaten in Drenthe. Hierbij passeerden de bestaande Drentse havezaten de revue. Maar ook verdwenen havezaten waar nog oude tekeningen van bewaard gebleven zijn, ontsnapten niet aan Jans en daarmee onze aandacht.

Na de lezing volgde een boswandeling naar de lunch, waar we op het terras genoten van een twaalfuurtje. De wandeling terug voerde langs de rand van het dorp en een prachtig cultuurlandschap met authentieke boerderijen die in het verleden als schaapskooien werden gebruikt.

In de Hummelhoeve volgde een uitleg over boekrestauratie en boekbinden. De huidige drijvende krachten achter dit atelier, Anniek Anninga en Aaldert de Lange, gaven nadere uitleg over deze ambachten. Anniek stond stil bij de principes van de boekrestauratie en Aaldert nam ons mee in de wereld van het boekbinden. Het restauratieatelier beschikt over een prachtige collectie boekbindmachines en -materiaal, wat deze oude boerderij tot een bijzondere plek maakt. Daarnaast worden er in de Hummelhoeve allerlei cursussen gegeven waarmee deze oude ambachten in leven gehouden worden.

Na het bezoek aan de Hummelhoeve was het programma afgerond en werd de lezing op locatie afgesloten. We kijken terug op een geslaagde dag.

Christian Lubbinge, Werkgroep Geschiedenis