Op bezoek in Orvelte

(verslag door Anja Schuring)

Het was een mooie LOL in Orvelte met een afwisselend programma. In De Schenkerij begonnen we met een prachtige jubileumfilm uit 1955 van 25 jaar Plattelandsvrouwen (kijk hier voor de liefhebbers). De film was professioneel gemaakt en gaf een prachtig beeld van de jaren vijftig. Het verhaal van provinciaal voorzitter Janny Roggen sloot daar mooi bij aan. Ze vertelde over de oprichting van boerinnenbonden 100 jaar geleden, over het ondergronds gaan van de Plattelandsvrouwen in de Tweede Wereldoorlog en de zuiveringen daarna en over de internationale thema’s waarmee de Vrouwen van Nu zich tegenwoordig bezighouden zoals watermanagement, financiële onafhankelijkheid voor vrouwen, duurzaamheid.

De lunch was bij de Schenkerij al even lekker en goed verzorgd als de koffie en de thee: brood van roggemeel en suikerbrood, alles ongedwongen uit het vuistje. Neils Tiktak nam ons mee de hei op, samen met zijn twee honden en zo’n 150 Schoonebekers, een deel van de Orvelter kudde. We leerden dat eikels niet goed zijn voor schapen, dat schapen echt alle planten op de heide snoeien, dus ook de heide zelf, dat ze maximaal 12 dagen op hetzelfde stuk mogen grazen en dat er makke en minder makke schapen zijn. De wandeling zou een half uurtje duren maar uiteindelijk kwamen we pas vijf kwartier later aan bij het huis van Neils waar Carolina Verhoeven op de deel een proeverij van hapjes uit de weck presenteerde. Ze had een mooie toelichting op al haar museum-,  erfgoed- en kookactiviteiten en uiteraard superlekkere hapjes, deze keer met daslook, bruine bonen en hangop.

Drie zeer verschillende inleiders over drie zeer verschillende onderwerpen, maar wat ze gemeen hadden was de gedrevenheid en het enthousiasme waarmee ze hun werk doen en daarover vertelden.

Voor degenen die er niet bij konden zijn, maar toch even de sfeer willen proeven een paar foto's:

Orvelte lunch

Een heerlijke lunch!

 

Op stap met de herder 1

Op stap met herder Neils Tiktak.

 

Op stap met de herder 2

 

Op stap met de herder 3

hapjes uit de weck

 En tot besluit heerlijke hapjes uit de weck!

 

 

 

Waardeel Bulletin nr03 2019 vk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumbnail Waardeel Bulletin nr03 2019 ak

Lezing op Locatie - 12 oktober 2019 - Orvelte 

Orvelte LOL

Op 12 oktober organiseert de DHV een Lezing op Locatie in Orvelte, gekoppeld aan het thema van de landelijke maand van de Geschiedenis: Zij/Hij. Het idee achter dit thema is dat we vooral de namen van belangrijke mannen kennen uit onze geschiedenis, terwijl vrouwen de andere helft van de wereldbevolking uitmaken. Met deze LOL besteden we aandacht aan de geschiedenis van de Vrouwen van Nu. Met 43.000 leden is het de grootste vrouwenvereniging van Nederland met zowel nationaal als internationaal een sociaal netwerk voor alle generaties vrouwen. 

Toch gaan we deze dag ook met een man op pad en wel met scheper Neils Tiktak die sinds december 2016 de schaapskudde van het museumdorp Orvelte beheert. Scheper was eeuwenlang een typisch mannelijk beroep. Koos (Jacoba) Vos was in 1960 de eerste vrouwelijke schaapherder van Nederland. Neils Tiktak vertelt ons hier alles over.

MG 1919

Dat de Vrouwen van Nu al sinds de jaren 70 duurzaamheid als belangrijk speerpunt uitdragen blijkt onder meer uit de duurzame hapjes uit de weck die we bij de afluiting van deze LOL mogen proeven. We laten ons verrassen!

Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur    ontvangst met koffie/thee bij De Schenkerij
10.15 uur    lezing over de geschiedenis van de Vrouwen van Nu
12.30 uur    Drentse koffietafel in De Schenkerij
13.15 uur    op pad met scheper Neils Tiktak
14.30 uur    koffie/thee en duurzame hapjes uit de weck bij de boerderij van Tiktak
15.00 uur    afsluiting.

Uiteraard zijn zowel vrouwen als mannen welkom! De LOL kost € 19,50 voor leden, niet-leden betalen € 24,50.
Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U onvangt van ons een bevestigingsmail met de betaalgegevens. 

Graag tot ziens op 12 oktober!

 

 

LOL in Dwingeloo

Ruim 30 leden hadden zich zaterdag 11 mei in Dwingeloo verzameld voor de Lezing Op Locatie in Dwingeloo. Frank van der Velde nam ons in zijn inleiding mee in de historie van de havezate Oldengaerde en vertelde over de voortgang van de restauratie ervan door Het Drents Landschap. Oldengaerde, dat vermoedelijk gebouwd werd in de eerste helft van de vijftiende eeuw door Reynolt van Echten, kent nog diverse waardevolle interieurelementen, zoals stucplafonds, lederen wandbekleding, schouwen en deuromlijstingen. De voorgevel is versierd met onder meer festoenen en jaartalstenen. Na de lezing kregen we bij de havezate een verdere uitleg. Eén groep kreeg van Frank van der Velden nadere details over de bouwkundige aspecten, terwijl bij de andere groep Arjan Smid nader inging op de bewoningsgeschiedenis.

Na een voortreffelijke lunch bij Hotel De Drift gaf Erwin de Leeuw ons een inkijkje in de schultefamilie Prins. Zijn lezing werd gevolgd door een wandeling door Dwingeloo langs een aantal huizen waar de leden van de familie Prins gewoond hebben. Ook konden wij aan het eind van de middag de Sint-Nicolaaskerk nog even van binnen bewonderen. De kerktoren is mogelijk de oudste gotische toren in Drenthe. De huidige torenspits in de vorm van een ui ('siepel') werd in 1631 geplaatst op initiatief van Rutger van den Boetzelaer, bewoner van de havezate Batinge en drost van Drenthe. Bij de dorpsbrand van 1923 is een groot deel van het kerkmeubilair in vlammen opgegaan.
De zeer goed georganiseerde Lezing Op Locatie werd afgesloten met een kopje koffie bij Hotel De Drift.

Met dank voor dit verslag aan Henk van der Mast. Onderstaand een fotoverslag door Anja Schuring. 

 

LOLdwingeloo1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOLdwingeloo2

LOLdwingeloo3

LOLdwingeloo5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOLdwingeloo8

LOLdwingeloo9

LOLdwingeloo11

LOLdwingeloo12

LOLdwingeloo10

 

 

 

 

En nog even uw aandacht voor de werkgroep geschiedenis

De werkgroep geschiedenis is een creatieve club vol ideeën. We verzinnen bijvoorbeeld twee keer per jaar een interessante Lezing op een bijpassende Locatie (LOL). Of soms net andersom: een interessante Locatie met een bijpassende Lezing (LOL). Daarnaast organiseren we tweejaarlijks een symposium en ook daarvoor verzinnen we zelf, zonder inmenging van het bestuur, een onderwerp. Voor het symposium in het voorjaar van 2020 denken we aan “Vreemdelingen in Drenthe”. Dat is een breed onderwerp met veel mogelijke invalshoeken. Ook voor 2022 zijn er al plannen: “Energiek Drenthe”, een symposium over de energiebronnen van Drenthe. Dit willen we organiseren in samenwerking met het Instituut voor Landschapsgeschiedenis en de Drents Prehistorische Vereniging.

Wie doet met ons mee? Misschien alleen meedenken over een concrete invulling voor het symposium? Of ook helpen organiseren? Of liever alleen een LOL op poten zetten? We hebben weer ruimte voor nieuwe mensen. Voor inlichtingen en aanmelden: Anja Schuring 06 2875 9312