De jongste editie van Waardeel is alweer uit. Met dit keer artikelen over de wederopbouw in Drenthe en hoe die het aangezicht van de drie Drentse dorpen Elp, Hooghalen en Darp veranderde. 
Over een predikant in het verzet met de naam Frits de Zwerver en een mislukte poging om het autoracen al in 1932 naar Drenthe te halen. Veel leesplezier gewenst!

2018 01 waardeel

Op woensdagavond 2 mei zal de jaarvergadering van de DHV plaatsvinden in de huiskamerachtige sfeer van Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen.

Als DHV-lid bent u uiteraard van harte uitgenodigd. De vergadering begint om 19.30 uur. De agenda vindt u hier en de andere jaarstukken zijn te vinden op onze website. Deze zijn alleen voor de leden toegankelijk wanneer men is ingelogd op de site. Wanneer iemand de stukken per mail wil ontvangen, dan kunt u dit aangeven bij de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Belangrijk agendapunt is het opnieuw verkiesbaar stellen van de voorzitter Anja Schuring. Zij wil graag voor haar tweede termijn gaan. Een ander belangrijk onderwerp is de begroting voor de komende jaren. Door het dalende ledental en de stijgende portokosten wordt het noodzakelijk om de uitgaven anders in te richten. Het bestuur wil graag met de leden in gesprek om een passende oplossing hiervoor te vinden. We gaan er een goede vergadering en een gezellige avond van maken. Komt allen dus.

Datum woensdagavond 2 mei 2018
Aanvang 19.30 uur
Locatie Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen

Na een succesvol symposium in 2016 over archeologie, historie en landschaps-geschiedenis in Coevorden, organiseert de Drentse Historische Vereniging (DHV) in 2018 een symposium over Genetische Genealogie. Deze vorm van genealogie gebruikt verschillen in het DNA om herkomst en verwantschap vast te stellen. Op grond van overeenkomsten en verschillen in DNA-materiaal dat iedereen van zijn vader en moeder krijgt kunnen we worden ingedeeld in zogenaamde haplogroepen. 

Tijdens dit symposium wordt u de methodiek van dit DNA-onderzoek uitgelegd. Hoe aan de hand daarvan onderzocht is hoe de mensheid over onze aarde is verspreid. Maar ook hoe dit heel praktisch toepasbaar kan zijn voor uw eigen familieonderzoek.

Een groep gespecialiseerde sprekers van universiteiten en van een universitair ziekenhuis vertellen over deze fascinerende techniek. Een aantal genealogen vertelt hoe zij deze methode hebben gebruikt in hun familiegeschiedenis.

Maar ook antwoord op vragen of u van de Vikingen of de Spanjaarden afstamt. Kan Vikingbloed met deze methode worden aangetoond? Of is dit een fabel?

Wilt u zich opgeven voor dit symposium? Dat kan hier: aanmelden symposium